Menu 

Krenuli ste na put, zaboravili ste spakovati četkicu za zube? Evo nekoliko neobičnih alternativnih rešenja kako da očistite zube u hitnim slučajevima.

Svima nam se bar jednom desilo da smo krenuli na kratki put ili moramo neplanirano noć provesti van kuće, a nemamo četkicu za zube. Nećete verovati na koje sve načine možete sve očistiti vaše zube, a mi ćemo vam reći.

Potražite cimet

Istraživanja su pokazala da žvakaće gume sa ukusom cimeta smanjuju bakterije u ustima, a razlog tome leži u činjenici da takve žvake sadrže komponentu koja cimetu daje specifičan ukus i boju, a koja sprečava nastanak karijesa i bakterija.

Hrskava  hrana

Hrana koja je čvrsta i hrskava može pomoći da očistite zube za vreme jedenja. Ako vam je potrebno da očistite zube negde usput, pojedite jabuku, stabljiku celera, šargarepu ili kokice. Za bolje čišćenje , žvaćite ove namirnice po završetku svakog obroka.

Popijte šolju čaja

Iako se mislilo da čaj izaziva mrlje na zubima, dokazano je upravo suprotno. Naime, flavonoidi u čaju sprečavaju štetne bakterije da se zalepe za zube i takođe blokiraju proizvodnju šećera koji doprinosi razvoju karijesa. Čaj sadrži i poprilične količine fluorida koji ojačava zube.

Vodica za ispiranje usta bez alkohola

Ispiranje zuba vodicom nakon svakog obroka može da učini ogromnu razliku i zato uvek imajte neku manju flašicu kod sebe u torbi. Birajte one bez alkohola pošto su nedavna istraživanja pokazala da su one koje sadrže alkohol štetne i povećavaju rizik od nastanka raka usta.

Voda

Popijte čašu vode svakih sat vremena dok ste na poslu. Što više vode popijete više ćete bakterija iz usta saprati, a to znači manje rizika od nastanka bolesti desni, karijesa i svežiji dah.

Ksilitol

Sigurno ste čuli za ovu komponentu koja se krije u žvakaćim gumama. Ksilitol je zamena za šećer koja se koristi u proizvodnji žvakaćih guma i zato slobodno žvaćite žvake koje ga sadrže jer na taj način terate karijes od svojih zuba.

Foto: http://www.richmondsmilecenter.com/

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar