Menu 

Širom sveta je poznato da je oktobar mesec kada se podiže svest žena o borbi protiv raka dojke. Ali, jeste li znali da je oktobar i “mesec bez GMO hrane”?

Ovaj projekat je osmišljen da bi se podigla svest o ovom problemu i da bi se iskoristila prilika da se o ovome priča, da saznamo koja su naša prava kad je hrana u pitanju i da odaberemo onu koja nije GMO, to je glavni cilj organizacije The GMO project. Evo nekih konkretnih poteza šta vi lično možete uraditi u borbi protiv GMO hrane.

Za početak krenite od sebe i svog doma. Iako kod nas zvanično nema genetski modifikovane hrane, činjenica je da mi ne znamo šta sve sadrži industrijski prerađena hrana i sirovine koje uvozimo. I zato kupujte organsku hranu, iako se organska obično karakteriše kao teško dostupna i skupa mi još uvek imamo opciju da kupujemo od malih proizvođača.

Edukujte sebe, svoje prijatelje i rodbinu o svemu lošem što nam GMO može doneti. Uz pomoć današnje tehnologije i interneta to ne bi trebalo da predstavlja problem, ako ništa bar su nam informacije uvek dostupne.

Priključite se organizacijama koje su žustri protivnici GMO hrane, jer smo na pragu da i kod nas legalizuju uvoz ovakve hrane iz stranih zemalja. Pre nego se to desi vi se dobro informišite koja bi to hrana mogla da bude, naučite decu sve što treba da znaju o GMO hrani, bez ulepšavanja.

Ako se bavite poljoprivredom, pazite kakvo semenje kupujete, birajte ono poznatih domaćih proizvođača i izbegavajte uvozna semena.

Potencijalni rizici konzumiranja GMO hrane

Pod GMO hranu se podrazumevaju svi proizvodi u čiji uzgoj je čovek umešao svoje prste kroz mnoga naučna dostignuća. Uticaj genetski modifikovane hrane po ljudsko zdravlje je poprilično neispitan teren, ali stručnjaci navode neke od mogućih rizika.

Alergije

Neka istraživanja tvrde da je kapacitet GMO hrane da stvori nove alergene. Alergijska reakcija obično dolazi od proteina, a svaki prenos genetskog materijala od jednog domaćina do drugog stvara nove proteine. Genetski inžinjering može podići nivo prirodnog alergena, kao i stvoriti alergen tamo gde ga nije bilo. To navodi da postoji mogućnost nastanka novih alergija za koje dosad nismo znali ni da postoje.

Otpornost na antibiotike

U genetskom inžinjeringu se vrše mnoga ispitivanja na antibioticima. To izgleda ovako. Nisu sve ćelije gostoljubive prema nepoznatim genima zato istraživači gene pre nego ih dodaju ćelijama napune određenim antibioticima. Nakon toga prate koje ćelije će preživeti. One koje prežive su otporne na antibiotike, a upravo njih iskorištavaju.

Izloženost pesticidima

Većina genetski modifikovanih useva su napravljeni da sadrže gen otporan na pesticide. Što znači da možete prskati biljku da ubijete korov i nametnike bez da oštetite samu biljku. Zvuči vam dobro? Jedino ako ljudsku izloženost pesticidima smatrate dobrom. Glipozat kojeg pesticidi sadrže je povezan sa nastankom mnogih zdravstvenih problema.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!