Menu 

Kofein je alkaloid prisutan u mnogim biljkama, u oko 60 biljnih vrsta, a najveći procenat kofeina sadrže čaj, kafa i kakao u zrnu.

Gotovo 300 godina lekari i naučnici proučavaju uticaj kofeina na ljudsko zdravlje.

Nakon konzumacije, kofeinu je potrebno 5 – 30 minuta da počne delovati na mozak i telo. Više od 75% novorođenčadi na svet dolazi sa tragovima kofeina u krvi. Za dete 100 mg kofeina na 1kg telesne težine predstavlja ogromnu opasnost od trovanja.

Većina roditelja, kada biste ih pitali, bi reklo da ni u snu ne bi dali svome detetu kofein, ali im zato bez problema daju čajeve, gazirane sokove ili čokoladu.

svezi sokovi

Jedna od retkih zemalja koja ima zvanične preporuke o unosu kofeina za decu je Kanada. U tim preporukama se navodi da predškolsko dete ne sme uzeti u hrani i piću više od 45mg kofeina dnevno. To je količina koja se nalazi u jednoj limenki gaziranog pića (355 ml) ili 50 grama mlečne čokolade.

Čokoladica od 100 grama sadrži 10 – 30 mg kofeina.

Kofein se kao prirodni alkaloid može naći u lišću i semenu mnogih biljaka, ali se također proizvodi i kao hemijska supstanca, te se dodaje u razne vrste hrane i pića. To je stimulativno sredstvo i definiše se kao lek jer stimuliše centralni nervni sistem, a deluje i na druge organske sisteme.

Nađite zdraviju alernativu za vašu decu

Prevelik unos kofeina kod dece, kao i kod odraslih osoba može uzrokovati uznemirenost i nervozu, probavne smetnje i bol u stomaku, glavobolju, teškoće u koncentraciji i spavanju, ubrzan rad srca i niz drugih simptoma. Ovde treba naglasiti da ne treba uneti mnogo kofeina da bi se razvili navedeni simptomi i da je rizik veći što je dete mlađe.

Roditelji bi trebalo da su svesni potencijalne opasnosti po detetov san i opšte zdravstveno stanje koje kofein može da poremeti.

Deca koja konzumiraju pića koja sadrže kofein u većoj su opasnosti da postanu gojazna, šećeri iz ovih pića mogu da oštete zube, i puna su nezdravih nutrijenata. Pa čak može kod dece da stvori i jedan vid zavisnosti.

Nađite za decu zdraviju alternativu, smanjite „čokoladne obroke“, a gazirana pića zamenite sveže ceđenim sokovima.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Vlakna su veoma važna da bi bili zdravi, da bi nam probava bila efikasna i da bi nam imunitet bio jak. Pročitajte neke od znakova koji vam jasno stavljaju do znanja da ne...