Menu 

Kofein je alkaloid prisutan u mnogim biljkama, u oko 60 biljnih vrsta, a najveći procenat kofeina sadrže čaj, kafa i kakao u zrnu.

Gotovo 300 godina lekari i naučnici proučavaju uticaj kofeina na ljudsko zdravlje.

Nakon konzumacije, kofeinu je potrebno 5 – 30 minuta da počne delovati na mozak i telo. Više od 75% novorođenčadi na svet dolazi sa tragovima kofeina u krvi. Za dete 100 mg kofeina na 1kg telesne težine predstavlja ogromnu opasnost od trovanja.

Većina roditelja, kada biste ih pitali, bi reklo da ni u snu ne bi dali svome detetu kofein, ali im zato bez problema daju čajeve, gazirane sokove ili čokoladu.

svezi sokovi

Jedna od retkih zemalja koja ima zvanične preporuke o unosu kofeina za decu je Kanada. U tim preporukama se navodi da predškolsko dete ne sme uzeti u hrani i piću više od 45mg kofeina dnevno. To je količina koja se nalazi u jednoj limenki gaziranog pića (355 ml) ili 50 grama mlečne čokolade.

Čokoladica od 100 grama sadrži 10 – 30 mg kofeina.

Kofein se kao prirodni alkaloid može naći u lišću i semenu mnogih biljaka, ali se također proizvodi i kao hemijska supstanca, te se dodaje u razne vrste hrane i pića. To je stimulativno sredstvo i definiše se kao lek jer stimuliše centralni nervni sistem, a deluje i na druge organske sisteme.

Nađite zdraviju alernativu za vašu decu

Prevelik unos kofeina kod dece, kao i kod odraslih osoba može uzrokovati uznemirenost i nervozu, probavne smetnje i bol u stomaku, glavobolju, teškoće u koncentraciji i spavanju, ubrzan rad srca i niz drugih simptoma. Ovde treba naglasiti da ne treba uneti mnogo kofeina da bi se razvili navedeni simptomi i da je rizik veći što je dete mlađe.

Roditelji bi trebalo da su svesni potencijalne opasnosti po detetov san i opšte zdravstveno stanje koje kofein može da poremeti.

Deca koja konzumiraju pića koja sadrže kofein u većoj su opasnosti da postanu gojazna, šećeri iz ovih pića mogu da oštete zube, i puna su nezdravih nutrijenata. Pa čak može kod dece da stvori i jedan vid zavisnosti.

Nađite za decu zdraviju alternativu, smanjite „čokoladne obroke“, a gazirana pića zamenite sveže ceđenim sokovima.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nekako nam se čini da se bez obzira na to koliko moderna medicina napreduje većina ljudi širom sveta se okreće prirodnim lekovima i alternativnim metodama lečenja. Mi vam predstavljamo alternativne terapije koje jednostavno...