Menu 

Ako mislite da je to što redovno odlazite na preglede kod zubara, redovno perete zube i čistite ih koncem sve što možete uraditi da biste održali zdravlje svojih zuba i desni na vrhunskom nivou varate se. Otkrivamo vam jednostavne savete koji će dodatno poboljšati vaše oralno zdravlje.

Veoma je važno napomenuti da ovi saveti ne zahtevaju puno vašeg vremena, novca ni odricanja, reč je o malim navikama koje bi trebalo da budu deo vaše jutarnje rutine.

Mućkanje ulja

O ovom tradicionalnom ajurvedskom tretmanu pisali smo mnogo puta do sada, a njegove beneficije su zaista višestruke. Mućkanjem ulja izbeljujete zube, jačate desni i vilicu, rešavate se lošeg zadaha, preventivno delujete na nastanak gingivitisa i karijesa. Pored toga mućkanje ulja utiče na brže zacelenje akni, ekcema, psorijaze i ostalih problema sa kožom te umanjuje simptome migrene, mamurluka i pročišćava sinuse.
Ako do sad niste čuli za mućkanje ulja, sve informacije možete naći na našem sajtu, a opširnije o tome smo pisali u tekstu “Mućkanje ulja – delotvorna ajurvedska detoksikacija organizma”.

http://www.dreamstime.com/stock-image-oil-pulling-swishing-trending-oral-health-practice-image39119141

Ribanje jezika

Ovo je navika koju ćete veoma lako usvojiti, a biće vam od velike koristi. Ribanje jezika neće vam oduzeti više od minut vremena, a zaista će pospešiti zdravlje vaše usne duplje. Za ribanje jezika možete koristiti posebne četkice, ali i četkice za zube koje sa zadnje strane imaju dodatak za ribanje jezika.

Ribanje jezika potiče iz Indije i tamo se praktikuje dugi niz vekova i baš kao i mućkanje ulja deo je ajurvedske medicine. Veruje se da četkanjem jezika uklanjamo sve štetne materije iz usta i vršimo neku vrstu detoksikacije.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-tongue-hygiene-image9458573

Ispiranje usta lekovitim biljkama

Nakon pranja zuba i četkanja jezika najbolje što možete napraviti za zdravlje desni i zuba jeste da usta isperete lekovitim biljkama. Neke od biljaka koje su se najboljim pokazale u ove svrhe su čajevec, majčina dušica, origano. Neki stomatolozi preporučuju i neven, ehinaceu, aloe veru, ekstrakt semenki grejpfruta…
Od ovih biljaka možete napraviti čaj pa njime ispirati usta, a ulje čajevca koristite tako da ga umasirate u desni nakon pranja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar