Menu 

Alergija na gluten predstavlja veliki izazov za sve one koji od nje pate, a taj izazov tokom prazničnog perioda postaje još veći. Evo nekoliko saveta kako da “preživite” praznične večere ukoliko ste alergični na gluten.

Planiranje obroka je ono što je sastavni deo života svakoga ko pati od alergije na gluten i to vas ne može zaobići čak ni za vreme praznika. Ukoliko ste pozvani na večeru kod rodbine ili prijatelja, na vreme se raspitajte kod domaćina šta će biti posluženo te večeri i postoji li mogućnost nekih zamena ukoliko svi obroci sadrže gluten. Većini ljudi neće biti veliki problem da radi vas naprave neke izmene samo ako im javite na vreme.

Ponudite vašem domaćinu da donesete neke od vaših omiljenih bezglutenskih poslastica i recepata za koje ne možete očekivati da pravi posebno za vas.

dreamstime_s_26927355

Najbolja opcija da zaista budete sigurni da nećete ostati gladni jeste da vi kod sebe organizujete zabavu. U tom slučaju možete napraviti bezglutensku prazničnu večeru, a vaši gosti sigurni smo neće ni primetiti razliku. Kad se budete dogovarali sa svojom porodicom i prijateljima, ponudite se da vi organizujete večeru u vašem domu.

Čak i ako vi budete domaćin praznične večere moraćete posebno obratiti pažnju na pripremu jela. Brašno i prehrambeni proizvodi koji ne sadrže gluten mogu reagovati drugačije ukoliko ih pripremite na tradicionalan način i zato pre pripreme večere napravite male probe da proverite hoće li sve biti u najboljem redu.

Ako vam gosti ponude da naprave neka jela, zamolite ih da ponesu pakovanja namirnica na kojima pišu svi sastojci da možete dva puta proveriti sadrže li glute ili ne. Ukoliko niste sigurni u sve namirnice radije zaobiđite neko jelo i nemojte rizikovati.

dreamstime_s_27979808

Sjajna stvar je što se danas gotovo sva popularna praznična jela mogu napraviti bez glutena, a sve što vam je potrebno jeste da se informišete i pronađete prave recepte da bi bez bojazni mogli uživati u pečenjima, umacima, kolačima i slasnim zalogajima. I zapamtite sveže voće, povrće i meso ne sadrže gluten, a to je za jednu ukusnu večeru sasvim dovoljno.

I na kraju prisetite se koja je zaista svrha okupljanja za praznike: porodica i druženje tako da i ukoliko idete kod nekog na večeru ili je priređujete sami imajte to na umu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Terapija ćutanjem ima dugu tradiciju u istočnjačkoj kulturi, ali, u zadnje vrijeme, postaje sve popularnija u društvu e-mailova, mobilnih telefona, užurbanosti, stresa. Piši! Širi dalje!