Menu 

Da li ste razmišljali ikada o tome kako spavate? Zašto baš tako? Znate li da nisu baš svi položaji tokom sna dobri za vaše zdravlje? Svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Saznajte koje.

Ukoliko imate čvrst san i gotovo da ne menjate položaj dok spavate, to može imati neke posledice po zdravlje.

Na leđima

Dobre strane: ova pozicija je dobra za balansiranje telesne težine, za unutrašnje organe, za smanjenje bolova u vratu i leđima. Samo držite jastuk pod kolenima da biste imali bolje držanje leđa tokom noći.

Loše strane: ukoliko hrčete, bilo bi dobro da se okrenete na stranu, jer spavanje na leđima može pogoršati ovo stanje.

Na boku

Položaji tokom spavanja

Prednosti: Spavanje u fetalnom položaju sa savijenim kolenima i jastukom među nogama može vam pomoći da oterate stres. Jastuk je u ovom slučaju važan da bi vaša glava bila u pravilnom položaju. Spavanje na levom boku može smanjiti bol u prsima i gorušicu.

Nedostaci: Imate sreće – ovaj položaj gotovo da nema nedostataka, jer prati prirodni položaj kičme (ukoliko spavate pravilno).

Na stomaku

Dobre strane: Ako povremeno imate bolove u donjem delu leđa, spavanje u ovom položaju, s vremena na vreme, može smanjiti pritisak na taj deo tela.

Loše strane: Čak i da volite da spavate ovako, ovaj položaj je najrizičniji. Vaša leđa nisu u prirodnom položaju, a glava je okrenuta na stranu što nije prirodan položaj tela. Zbog svega toga možete osećati trnce po telu kada se probudite.

U kom položaju vi spavate?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Najjednostavnije objašnjenje za osteoporozu jeste slabe ili porozne kosti. Ovo je jedan od najčešćih oblika poremećaja kostiju, a žene su četiri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca. Piši! Širi dalje!