Menu 

Znojenje, svrab, ujedi komaraca i buba, topljenje šminke – sve su to problemi, koji nam, ruku pod ruku, dolaze sa letom. LifePress magazin vam donosi savete kako da ove neugodne pojave rešite uz pomoć prirode.

Pre nego otrčite u apoteku čim vas ujede neka bubica ili dobijete opekotine od sunca, okrenite se na čas prirodi i rešenje potražite tamo.

1. Banana za ujede insekata

Jedan stari kineski lek protiv ujeda insekata uključuje trljanje mesta uboda sa unutrašnjom stranom kore od banane. Dokazano je da na ovaj način sprečavamo upalna stanja kože. Prvo, mesto uboda dezinfikujte sa alkoholom ili sapunom i vodom, a zatim na ubod stavite koru od banane i držite tako nekoliko minuta. Povremeno protrljajte i nemojte ispirati vodom, već ostavite da se koža osuši.

2. Sirće leči opekotine od sunca

Sirće u sebi sadrži sirćetnu kiselinu koja se može naći u mnogim lekovima, kao što je aspirin, a dokazano je da ta kiselina pomaže opekotinama od sunca da zacele, smiruje bol, svrab sprečava upalu. Sirće takođe pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u koži sa opekotinama od sunca, što takođe pospešuje zaceljivanje.

Samo umočite nekoliko komada papirnih ubrusa ili tanke gaze u sirće (jabukovo ili belo vinsko) i stavite ih na mesta zahvaćena opekotinama od sunca, ostavite da se osuši i ponovite po potrebi. Takođe, možete plastičnu sprej-flašicu napuniti sa jabukovim sirćetom i lagano prskati kožu gdje je sunce malo više zahvatilo. Ponavljajte postupak dok god bol ne prođe. O jabukovom sirćetu i njegovim pisali smo i u članku “Jabukovo sirće za negu i posvetljenje kose”.

3. Aloe vera sprečava topljenje šminke

Ono što nas žene muči za vreme letnjeg perioda jeste topljenje šminke, ali priroda i za to ima rešenje. Gel aloe vere ne samo da poseduje antibakterijska sredstva, što je čini veoma efektnom u borbi protiv akni i bubuljica, već smanjuje lučenje ulja iz kože što je savršeno za sve one kojima se leti šminka sleva niz lice.

Pre nanošenja šminke na lice nanesite gel aloe vere, on će vam hidratizirati lice i dodatno učvrstiti šminku za vreme sušenja. Koristite gel iz svežih listova aloe ili najbliže tome što možete naći.

4. Papaja za ispucale pete

Papaja je tropsko voće koje sadrži enzime, digestivne proteine koji pomažu da „izgladimo“ ispucale pete. Jednostavno, meso papaje izgnječite u pire kojim ćete namazati pete. Ostavite masku da deluje 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ponavljajte ovaj postupak dva puta nedeljno.

5. Masline sprečavaju mučninu za vreme putovanja

 

Ako vam je potrebno nešto da sprečite porodično povraćanje za vreme puta na odmor, trk po masline. Masline sadrže tanine koje smanjuju lučenje sline koje se povećava netom pre povraćanja, a na taj način sprečava i povraćanje.

Masline deluju samo u ranom stadijumu mučnine zato pojedite nekoliko čim krenete, ne čekajte jaku mučninu jer vam u tom slučaju neće pomoći.

6. Soda bikarbona za neugodan miris pazuha

soda

Ne volite antiperspirante i dezodoranse, a neugodni mirisi vam jako smetaju, kupite sodu bikarbonu, jer ona ne samo da upija znoj nego i ubija bakterije koje izazivaju neugodan miris.

Činjenice: Soda bikarbona je alkalna, a znoj je kiseo, kad se to dvoje kombinuje formira se gas koji trenutno upija znoj, tako da u stvari nije soda bikarbona ta koja sprečava znojenje, već ona samo pomaže porama da se suše šim znojenje počne.

7. Zeleni čaj za osip

By: Kanko*

Osip (koprivnjača) je veoma retka reakcija kože na razne alergene kao što su ubodi insekata, polen ili određene vrste hrane i obično se pojavljuje kad ste pod stresom ili izloženi ekstremnim vrućinama i hladnoći. Letnja vrućina je dokazano veći okidač za koprivnjaču.

Oblozi od zelenog čaja pospešuju rad krvnih zrnaca i smanjuju otok zbog tanina koji sadrži. U ove svrhe možete koristiti i crni čaj. Jednostavno, iskorištene vrećice čaja stavite u frižider koristite kao oblog ili u ohlađeni čaj umačite tkaninu koju ćete stavljtai na mesta zahvaćena koprivnjačom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Gljive spadaju u najvažnije plodove prirode, a mnogi smatraju da se u njima krije spas za mnoge bolesti današnjice. O tome zašto je važno da jedete što više gljiva...