Menu 

Tokom toplih dana znojenje je sasvim normalna pojava, ali isto tako može biti izvor problema i neugodnosti ako se znojite prekomerno. Evo kako da rešite probleme sa znojenjem.

Ako mislite da je znojenje problem koji ne možete rešiti sami, obavezno se posavetujte sa lekarom koji će vas posavetovati šta tačno treba da radite. Veoma je važno otkriti da iza znojenja ne stoji neki drugi uzrok kao što je uzimanje pojedinih lekova ili neko drgo medicinsko stanje. Kad to isključite krenite na rešavanje problema uz naših nekoliko saveta koji će vam biti od velike koristi.

Promenite dezodorans ili antipersspirant. Pronađite neki jači dezodorans ili antiperspirant koji sprečavaju prekomerno znojenje. Postoje oni koji se mogu kupiti samo uz recept lekara, ali pojedine možete kupiti i bez. Raspitajte se u apotekama.

Pazite u koje vreme stavljate dezodorans. Za dobro delovanje dezodoransa veoma je važno i u koje vreme ga stavljate. Stručnjaci tvrde da oni najbolje deluju noću i zato preporučuju da ih nanosite nakon večernjeg tuširanja. Stavljanje dezodoransa noću, takođe smanjuje mogućnost kožnih iritacija.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-woman-sweating-very-badly-under-armpit-blue-shirt-image33528346

Znojenje tokom vežbanja

Ako vam prekomerno znojenje smeta tokom vežbanja postoji nekoliko načina da to rešite.

 • Kupite posebnu opremu za vežbanje. Tokom poslenjih godina odeća za vežbanje je uveliko unapređena i zato uložite u bolju opremu koja će upijati znoj i dozvoliti koži da diše.
 • Ako nemate odeću namenjenu posebno za vežbanje onda nosite onu koja je lagana, prozračna i napravljena od prirodnih materijala kao što je pamuk.
 • Ako vam se znoje noge veoma je važno da često menjate patke i čarape. Bilo bi poželjno da čarape menjate čak i tokom vežbanja, a isto tako na stopala možete pre odlaska na trening naneti puder koji će upiti višak znoje i stopala ostaviti suvima.

Znojenje na poslu

Ako vam je neugodno među kolegama na poslu zbog prekomernog znojenja i za te situacije imamo nekoliko saveta.

 • Uvek nosite dezodorans ili antiperspirant i nanosite ga obavezno nekoliko puta u toku dana, posebno pre nekog stresnog sastanka.
 • Oblačite se slojevito. Potkošulja će zaista odigrati bitnu ulogu kad je znojenje u pitanju jer može upiti sav višak znoja i zato bi bilo dobro da je svakog dana oblačite. Istu korist imaćete i od sportskog grudnjaka.
 • Birajte laganu garederobu. Što je garderoba uža to je mogućnost znojenja veća,birajte lagane materijale kap što je lan, a izbegavajte svilu.
 • Maramice kao spas. Kod sebe uvek imajte paketić papirnatih maramica koje će vam biti spas u zadnji čas da obrišete ruku kad treba da se rukujete s nekim.
 • Izbegavajte začinjenu hranu. Određena hrana kao što su ljute papričice može uticati na količinu znoja koje vaše telo proizvodi, a hrana poput belog luka i crvenog luka može uzrokovati veoma neugodan miris znoja.

Ako znoj izbija preko odeće

 • Pažljivo čitajte etikete kad kupujete garderobu. Kupujte tkanine koje upijaju vlagu i koje u sebi sadrže veće količine pamuka.
 • Pažljivo birajte boje odeće. Na beloj majici će znoj biti vidljiv, ali ne kao i na drugim bojama posebno printovima.
 • Kupujte obuću kroz koju vazduh cirkuliše i izbegavajte nošenje šešira.
 • Sa sobom uvek nosite rezervnu garderobu da se možete presvući ukoliko se znojenje otme kontroli tokom radnog dana.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-woman-bathroom-applying-deodorant-image5930232

Noćno znojenje

 • Pametno odaberite posteljinu, birate lagane i prozrače čaršafe. Pamuk je definitivno najbolja opcija, a flanel i svila nikako ne dolaze u obzir.
 • Namestite temperaturu prostorije i ne dozvolite da bude pretoplo, čak ni tokom zime.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Dosada. Svi je mrzimo. Ali, lako ju je “ubiti”. Pogledajte predloge sa kojima više nikada nećete reći da vam je dosadno. Piši! Širi dalje!