Menu 

Sledi nam nekoliko dana uživanja u domaćim specijalitetima koji su sve, ali ne i dijetalni. Evo nekoliko saveta kako nam voda uz jelo može pomoći ili odmoći kad jedemo kaloričnu i masnu hranu.

Pijenje vode pre jela može da pomogne pri gubitku kilograma jer nam napuni stomak pa manje pojedemo dok ispijanje vode nakon masne i kalorične hrane može izazvati probleme i pospešiti gojenje.

Ne slažu se svi lekari po pitanju ovog efekta vode, a kad biste svog lekara pitali on bi vam verovatno odgovorio da smanjite unos masne hrane. Šta je istina?

dreamstime_s_29746819

Masna hrana

Koliko hrana sadrži masti možete saznati na jednostavan način, čitanjem etikete. Hrana bogata mastima koju verovatno najčešće upotrebljavamo jeste punomsano mleko, puter, sirevi, slanina, kobasice i sve ono što jako volimo.  Ovakva vrsta hrane sadrži visok nivo zasićenih masti koji pored toga što u ishranu dodaju masti, podižu i nivo lošeg holesterola.

Masti takođe podižu nivo triglicerida koji mogu uzrokovati stvaranje naslaga u krvnim sudovima sužavajući na taj način prostor za protok krvi. Sve to vodi do povišenog krvnog pritiska i srčanih obolenja.

Varenje masti

Organizam probavlja masti uz pomoć enzima koji se stvaraju u pankreasu i jetri. Jetra proizvodi žuč koja se kombinuje sa mastima, a kako se masna hrana kreće kroz stomak i creva, žuč rastvara masti.

Naše telo u tom slučaju uzima masti koje su nam potrebne, a ostatak izbacuje iz organizma.

Uticaj vode

Ispijanje tople vode u obliku čaja može poboljšati varenje masti jer ih održava u tečnom stanju i ne dozvoljava im da se stvrdnu. To nam može pomoći da se masti brže kreću kroz probavni sistem i da se nepotrebne masti eliminišu.

Hladna voda sa druge strane masti dovodi u čvrsto stanje što uveliko usporava proces varenja masti. Glavni problem je to što je organizmu potrebno više vremena da masti apsorbuje nego izbaci, a kao rezultat dobijamo višak kilograma, povišen holesterol i trigliceride.

dreamstime_s_27959982

Rešenje

Pijte vodu pre jela tako da smanjite unos kako masti tako i sve ostale hrane tokom obroka. Dve čaše vode pre jela mogu poprilično napuniti stomak, a to će vam pomoći da budete manje gladni i manje pojedete.

Nakon jela pijte isključivo tople napitke koji će ubrzati varenje masti, a hladna pića zaboravite  posebno kad su u pitanju masni i kalorični obroci što će tokom božićnih praznika sigurno biti slučaj.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Stres je nesumnjivo postao sastavni deo naših života. Svakodnevno slušamo kako je baš on krivac za stanje u kome se nalazi naše fizičko i mentalno zdravlje. Mi vam danas donosimo još...