Menu 

Ako mislite da je fizička aktivnost dovljna da biste održali telo jakim i zdravim, niste u pravu. Postoji još nekoliko faktora, koji utiču na očuvanje mišićne mase.

Jeste li se ikad zapitali kako ste u dvadesetima vaše telo održavali vitkim i jakim uz veoma malo truda? Jeste li pomislili da će ako nastavite sa istim navikama i aktivnostima jednu ili dve dekade kasnije sve biti isto? U starijem dobu, nažalost, mišićna masa ide ruku pod ruku sa metabolizmom, koji sa godinama usporava i tu nastaje mali problem. Kad uđemo u zrelije godine redovan odlazak u teretanu prosto više nije dovoljan da bi naše telo održali jakim, ali LifePress magazin vam otkriva sitnice i trikove da vaše telo ostane jako i fit.

Saveti za jako telo u zrelijim godinama

Unos proteina je veoma važan za očuvanje mišićne mase. Često se dešava da ljudi redovno idu u teretanu dugo vremena, ali se mišićna masa ne menja, a to je sve zbog smanjenog unosa proteina.

Čak između 27 i 41% žena unosi manje proteina dnevno od preporučene dnevne doze. Da biste uneli dovoljno proteina dnevno ne morate jesti mnogo mesa, postoje i proteini iz povrća, koji su jednako zdravi i delotvorni. Zapamtite, mišićima je potrebno gorivo da bi mogli normalno da rastu i razvijaju se. Preporučene dnevne doze proteina za žene su od 25-30 grama po obroku dok je muškarcima potrebno od 35-40 grama

Da biste telo održali zdravim i jakim potrebno je da koliko možete smanjite upalne procese u telu, jer upalni procesi smanjuju sposobnost tela da obradi proteine koje unosite. Koristite prirodne preparate koji sperčavaju upalne procese i kombinujte ih sa laganim vežbama sa utezima i dobićete sjajnu prevenciju. Jedna studija je pokazala da uzimanje svega 4 grama ribljeg ulja dnevno može da deluje na sprečavanje upalnih procesa u telu.

Jeste li znali da nisu svi slobodni radikali loši za vaše telo? Štaviše, vaš imuni sistem proizvodi neke slobodne radikale da bi se pomoću njih organizam borio protiv virusa, problem nastaje kad oni postanu moćniji nego što to naše telo može podneti, a rezultat toga je nezdravo starenje, ćelije su oštećene, a mišići postaju disfunkcionalni. Videli ste kako jabuka nakon što je presečemo i ostavimo da stoji, nakon nekog vremena promeni boju, takvu štetu slobodni radikali čine našem organizmu. Ipak, ako na jabuku iscedimo malo svežeg limunovog soka koji je antioksidant, jabuka će duže ostati bela i hrskava. Zvuči kontradiktorno, ali samo vežbanje izaziva oštećenja slobodnim radikalima i zato je bitno da ukoliko vežbate unosite dovoljno antioksidanata. Informišite se koji su to najbolji prirodni antioksidanti i povećajte njihov unos.

Kad su u pitanju vaši mišići, stres i višak kortizola imaju učinak kao da termite pustite u drvenu kuću. Zbog toga unos pojedinih kortikosteroida može da nam troši mišićnu masu. Ovaj disbalans nije uvek uzrokovan očitim razlozima stresa, kao što su finansije, rokovi, saobraćaj, svađe… čak i fizičke aktivnosti u teretani mogu da vam smanjuju čistu mišićnu masu. Izgladnjavanje dijetama takođe ima veoma negativan učinak. Neka istraživanja su pokazala da previše intenzivne vežbe kao što su sprint ili trčanje za žene mogu imati više štete nego koristi. Ovakav način vežbanja podiže nivo kortizola, povećava gubitak masti sa stomaka, ubrzava metabolizam i smanjuje hormone štitne žlezde. Problem je što nakon ovako intenzivnih vežbi nivo kortizola ostaje povišen satima nakon vežbe.

Kad se radi o vežbama za jačanje tela tri puta sedmično laganog treninga po 30 minuta plus jedan čas joge su sasvim dovoljni za održavanje mišićne mase.

Kako vi održavate svoje telo u zrelijim godinama, vežbate li?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako niste ljubitelj kravljeg, kozjeg ili mleka koje je napravljeno od biljaka (soje, badema…) onda bi trebalo da probate najnoviju alternativu – magareće mleko koje se smatra najnovijom superhranom. Piši!