Menu 

Čovek u proseku dnevno izgubi preko 100 dlaka sa glave i to je sasvim normalno. Ipak postoje stanja koja uzrokuju prekomerno opadanje kose, a mi vas upoznajemo sa nekima od njih.

U biblijska vremena, kosa je bila zaštitni znak žena, ona je bila znak njihove slave, ženstvenosti i njoj se pridavala velika pažnja. U današnje vreme žene godišnje troše milijarde dolara da bi njihova kosa izgledala savršeno i zato može biti veoma poražavajuće kad kosa počne neumereno da opada.

Opadanje kose može pogoditi žene svih starosnih dobi i etničkih grupa bez izuzetaka, a razlozi mogu biti razni. Mi vam otkivamo najčešće uzročnike opadanja kose.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-woman-loosing-hair-stressed-young-image44260368

Trudnoća. Trudnoća ženskom telu donosi mnoge promene, a jedna od njih je i opadanje kose. Kad je žena trudna primarni zadatak tela je da nahrani fetus te većina nutrijeneta i krvi odlazi upravo u stomak pa kosa može biti uskraćena što dovodi do opadanja. Dobra vest je da se nekoliko meseci nakon poroda sve vraća u normalu.

Nepravilan rad štitne železde. Nepravilan rad štitnjače i prebrz metabolizam mogu dovesti do opadanja kose. Previše aktivna štitna želzda proizvodi previše hormona tiroksina koji značajno ubrzava metabolizam što može biti korisno za vašu liniju, ali ne i za kosu.

Ženska ćelavost. Drage dame, ako ste mislile da ćelavost pogađa samo muškarce onda vam odmah kažemo da niste u pravu. Žene često imaju genetsku predispoziciju za ćelavost, a ćelavost je veoma teško zaustaviti. Obično počinje na temenu i širi se sve do ušiju.

Slaba ishrana. Zdrava, raznovrsna hrana, bogata nutrijentima nije važna samo za opšte zdravlje vašeg organizma već i za kvalitete kose. Sva hrana koja sadrži konzervanse, veštačke boje i aditive može uzrokovati opadanje kose i zato ih čim pre zamenite hranom bogatom vlaknima, vitaminima i mineralima. Uopšte izbegavajte industrijski prerađenu hranu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-hair-loss-close-up-image30051016

Frizura. Ako kosu stalno nameštate na isti način, ako je stalno vežete u rep ili punđu to može dovesti do jedne vrste alopecije što izaziva opadanje kose usled čupanja. Ovaj problem često pogađa žene afroameričkog porekla koje svoju kosu pletu u male sitne pletenice.

Trauma ili šok. Opravak od nekog oszbiljnog šoka kao što je saobraćajna nesreća ili smrt u porodici može dovesti do naglog opadanja kose. Može ga izazvati šok usled teške bolesti gubitka drage osobe pa čak i rođenje deteta.

Autoimune bolesti. Autoimune bolesti u organizmu zdrave ćelije identifikuju kao štetna tela i napadaju ih. Tu spadaju celijakija, psorijaza, lupus i mnoge druge koje sa sobom mogu doneti i opadanje kose.

Članak
Naslov
Zašto nam opada kosa
Opis
Čovek u proseku dnevno izgubi preko 100 dlaka sa glave i to je sasvim normalno. Ipak postoje stanja koja uzrokuju prekomerno opadanje kose, a mi vas upoznajemo sa nekima od njih.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Netolerancija na laktozu nije toliko retka pojava koliko se to misli. Pročitajte kako da prepoznate netoleranciju na laktozu kod svoje bebe. Piši! Širi dalje!