Menu 

Dosadilo vam je da jede istu zdravu hranu svaki dan? Probajte ove nove namirnice, koje pored toga što su veoma zdrave, drugačijeg su ukusa od onog na koji ste navikli. U svakom slučaju, uvek treba probati nešto novo, zar ne?

Kozije mleko

Kravlje mleko je sjajan izvor kalcijuma i vitamina D, to svi znamo. Ali, jeste li ikad probali kozje mleko? Sigurno su vas mame i bake ubeđivale kako je to zdrava hrana, a vi ste negodovali.  E, pa bile su u pravu. Naime, kozje mleko ima u sebi veći nivo kalcijuma, magnezijuma i fosfora nego što ima kravlje. Što je sasvim dovoljan razlog da ga probate. Malo je intenzivnijeg mirisa i ukusa nego kravlje pa će vam trebati vremena da se naviknete. Napravite još zdraviju verziju voćnog šejka sa kozjim mlekom, stavite ga u žitarice, za doručak…

Crno sočivo

Obično zeleno sočivo važi za jeftini izvor proteina, vlakana i folata, ali sočivo dolazi u mnogo boja, a sve njegove vrste spadaju u zdravu hranu. Sitno beluga sočivo (nazvano po kavijaru Beluga) je izrazito crne boje, pomalo orašastog i manje zemljanog ukusa nego što je to zeleno sočivo. Pored toga što je ukusnije crno sočivo sadrži antioksidante koji su pronađeni u borovnicama I kupinama. Koji su najbolji prirodni antioksidanti pročitajte OVDE. Poznato je da antioksidanti neutrališu slobodne radikale, štetne materije koje su uzročnici mnogih bolesti među kojima su kanceri i srčana obolenja. Kao i druge mahunarke i crno sočivo je sjajno nutritivna namirnica sa impresivnom količinom vitamina, minerala i proteina. Crnom sočivu je potrebno je svega 20 minuta da se skuva, a šolja crnog sočiva sadrži 170 kalorija. Možete ga koristiti u supama, varivima, salatama…

Pahuljice od kinoe

Ako dan započinjete zobenim pahuljicama, koje su pune vlakana za snižavanje holesterola u krvi, probajte još ukusniju i zdraviju verziju doručka. U pitanju je kaša od pahuljica kinoe. Ove pahuljice se prave od celog zrna kinoe, koje prolazi kroz posebne prese da bi se malo stanjilo što smanjuje vreme kuvanja. Kinoa je poznata kao “super hrana” satkana od čistih proteina. O kinoi smo pisali OVDE. Kinoa je nutritivno veoma bogata žitarica, sadrži gvožđe, fosfor, magnezijum, folate i veoma je bogata vlaknima. Mnoga istraživanja pokazala su da njena velika količina magnezijuma, koji sadrži može da spreči razvoj dijabetesa tipa 2. Pahuljice od kinoe možete kuvati kao kašu za doručak, a možete ih naći u prodavnicama zdrave hrane.

klice brokule

Klice brokolija

Klice brokolija su bogate vitaminom K i mogu biti sjajan hrskavi dodatak u vašem sendviču ili salati. Klice brokolija su u stvari veoma mladi izdanci ovog povrća i sličnog su paprenog mirisa kao rotkvice. Klice brokolija sadrže i do 100 puta više fitonutrijenata nego razvijeni plod brokolija. Veruje se da fitonutrijenti povećevaju broj odbrambenih enzima u telu. Isto tako klice pomažu pri sprečavanju nastanka loših bakterija u stomaku. Koristite ih u isključivo svežem obliku, a potražite ih kod lokalnih uzgajivača ili ih pokušajte sami uzgojiti. Zdrava hrana na malo drugačiji način, probajte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Najjednostavnije objašnjenje za osteoporozu jeste slabe ili porozne kosti. Ovo je jedan od najčešćih oblika poremećaja kostiju, a žene su četiri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca. Piši! Širi dalje!