Menu 

Austrijska kuhinja u sebi ima uticaje mnogih drugih kuhinja, kao nasleđe austrougarske monarhije. Ipak najsličnija je nemačkoj kuhinji.

Od pokrajine do pokrajine mogu se jasno videti uticaji mađarske, turske, francuske, španske i mnogih drugih kuhinja, ali su sve kombinovane sa sključivo lokalnim proizvodima.

Pojedini specijaliteti isto tako su karakteristični od pokrajine do pokrajine, tako da je negde specijalitet guščja džigerica, negde punjeni pilići, negde ćufte sa umakom od rena i štrudla od jabuka.

[one_half]Austrijiski klasici su vanilice, Lincer i naravno “Zaher” torta[/one_half]

Potpuno posebnu kulinarsku priču ima Beč. Habzburgovci su, naime donosili proizvode i prihvatali načine kuvanja mnogih država. Tako za najpoznatije jelo imamo bečku šniclu koja je u stvari italijanska i u original se zove Cotoletta alla Milanese. Ipak ova šnicla je kao bečka postala popularna u celom svetu.

Poznata bečka jela su i supa sa knedlama od parmezana, gulaš i naravno “Zaherica”.

Bečki obroci uglavnom imaju više sledova od dva do čak sedam.

Beč je poznat po tradicija ispijanja kafe, a u ovom gradu je još u prvoj polovini XVIII veka postojalo preko trideset gradskih kafeterija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Od sunca se možete zaštiti odabranom hranom i podići odbrambeni zid zahvaljujući kojem se više nikada nećete vratiti sa kupanja sa opekotinama. Piši! Širi dalje!