Menu 

Španska kuhinja se sastoji od mnogo različitih jela i vrsta pripreme, a najveći uticaj na špansku kuhinju imali su Jevreji i Mavri čija se jela i danas jedu u Španiji.

Korištenje badema, šafrana, muskatnog oraščića, susama, cimeta je Mavarska zaostavština.

S druge strane Španci mnogo koriste svinjetinu i svinjske proizvode, kobasice, šunku, što je  u jevrejskoj i islamskoj ishrani strogo zabranjeno

Španska kuhinja uglavnom jeste mediteranska ali se i umnogome razlikuje od ishrane drugih zemalja na Mediteranu upravo zbog ovih uticaja.

Tapas, paelja, sangrija…

Ono po čemu je Španija pored paelje najpoznatija u gastronomskom svetu jesu tapasi, predjelo ili popularno rečeno “finger food”. Moglo bi da se uporedi sa kanapeima, ali je mnogo kompleksnije od toga, to je laički rečeno celi jedan obrok koji sadrži i meso i salatu i prilog u jednom zalogaju. Mnogo je varijacija na temu, slatkih i slanih, a poslednjih godina u svetu su veliku popularnost stekli upravo tapas barovi.

Španci su veliki ljubitelji cherry brendy pića, ili  rakije od višanja, a mešavina više vina i voća, poznatije pod imenom Sangrija je nacionalno piće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Sunčane dane smo ostavili iza sebe, sat se pomerio i polako dočekujemo predstojeće praznike. Sa zimskim vremenom i smanjenim sunčanim intervalima dolazi i sezonski afektivni poremećaj ili laički rečeno, zimska depresija. Evo nekoliko saveta kako da...