Menu 

Ako ste ljubitelj cveća, volite dane da provodite u svojoj baštici i da negujete vaše biljke, ovih 8 saveta mogu vam uveliko olakšati posao i učiniti ga mnogo zanimljivijim.

Iako vam se može učiniti da su kartoni od jaja, plastične flaše, potrošene bočice i prazne kutijice samo smeće, vaše cveće se ne bi složilo. Pogledajte koje to stvari niste trebali baciti.

Kartoni od jaja

Cveće, pa i začinske biljke, posejte u kartonima od jaja – u svaku udubinu stavite po jednu semenku. Pazite samo kod zalevanja da ne pokvasite karton previše. Posle ih rasadite, a i kartonski deo može u zemlju sa semenkom, jer je lako razgradliv.

Plastični tanjiri

Mogu da budu odlični privremeni podmetači za saksije.

Kutije

Plastične kutije od kolača iskoristite za sejanje, ali i kao mini-plastenik, da privremeno zaštite biljku.

Plastične flaše

U mnogim manjim baštama ljudi koriste plastične flaše kao sistem navodnjavanja “kap po kap”. Potrebno je da na flaši probušite čep, a dno isečete. Nakon toga flašu sa čepom okrenemo u zemlju kraj biljke, uspemo vodu i ona otiče lagano kap po kap. Biljke, takođe, možete i posaditi u flaše.

Plastike u kojima je pakovano voće

Posudice u kojima se obično nalazi kivi, narandže ili limun, a koje kupujemo u marketima, na dnu već imaju nekoliko rupa, pa su odlične za sadnju reznica.

Šljunak i klikeri

Šljunak dobro operemo i stavimo u zemlju u saksijama, jer dobro zadržava vlagu. Klikeri mogu da posluže kao divna dekoracija u saksijama.

Pumpice

Bočice i pumpice za čišćenje stakla, kupatila ili parketa, kada ih dobro operemo, možemo upotrebiti za osvežavanje i prskanje biljki. Sa njima možete tretirati cveće i raznim insekticidima.

cvijece

Četkice

Stare iskorištene četkice za slikanje dobro posluže za skidanje prašine sa nekih biljaka koje imaju “čupave” listove (ljubičica, kohlerija).

Neke od ovih ideja možete iskoristiti za gajenje vašeg lekovitog bilja. Pogledajte kako!

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. smilja mitrovic

    neznsm koje god nabavim cvijece u kuci nece da mi krene jedno vrijeme bude dobro i osusi se

Napišite komentar