Menu 

Lana Orton
Autor:

Pričala sam sa nekim gospodinom pre par dana, pitala ga da li ima decu. Kaže: ima. Već su velika. Ja rekoh: znači sad su unučići na redu? Njegov komentar je bio pomalo tužan, a glasio je: “Neće oni skoro. Ko zna kada. Ova najstarija (25) je rekla da ne želi da ima decu, a mlađi (24 i 23) imaju još par godina studija.”

To me je podsetilo na jedno davno lično čeprkanje po internetu u potrazi za podacima o plodnosti. Zapravo, podsetilo me je na moj davni strah: plašim se da nas današnje društvo gura u granice zdravog, kada je u pitanju roditeljstvo.

Onog trenutka kada se par odluči da pravi dete, znate li koliko meseci u proseku pokušavaju?  Znate li kolika je verovatnoća začeća mesečno kada imate 30, a kolika kada imate 40 godina? Da li ste skoro čuli izraz “starija prvorotka” i znate li šta on znači? Koje su godine biološki idealne za trudnoću; u kojim godinama dolazi do najmanje komplikacija i genetskih poremećaja?

Evo, odgovoriću ja.

Prosečno vreme začeća, kod parova koji aktivno pokušavaju da dobiju dete, je 5 meseci. Oko mene ima parova koji su u drugom stanju ostali “odmah”. Iz prvog puta, kako tvrde. Međutim ima mnogo više onih koji pokušavaju više meseci, nekad čak i godinama. Mnogo faktora utiče na plodnost: stres i neispavanost, fizičko stanje, bolest, vreme… Ponekad posumnjam da ovu statistiku, u korist kraćeg vremena, pomeraju parovi koji su se prešli, pa kasnije pričali da su zapravo baš želeli da ostanu u drugom stanju tada.

Parovima koji pokušavaju da naprave dete aktivno i bezuspešno više od godinu dana, preporučuje se da se obrate lekaru za pomoć.

Imajte u vidu sledeće: mi se rađamo sa svojim jajnim ćelijama i nosimo ih celog života gde god idemo i šta god da radimo. Trošimo predodređenu količinu. Muškarci proizvode spermatozoide stalno.

FSH ili folikulo-stimulirajući hormon, priprema jajne ćelije za oplodnju. Solidni nivoi ovog hormona javljaju se tokom celog reproduktivnog perioda života. Smatra se da viši nivoi pripremaju više i kvalitetnije jajne ćelije, pa predstavljaju pozitivan znak za plodnost. Međutim, lekari tvrde da nivo preko granice od 10 označava da postoji nedostatak jajnih ćelija koje treba pripremiti. Naučnici su, na osnovu merenja ovog hormona u studiji sprovedenoj pre par godina, došli do zaključka da krvne grupe imaju veze sa plodnošću. Naime, nulta krvna grupa ima duplo veće šanse za nivo FSH preko 10 kod žena posle 35 godina. Oni upozoravaju da se rezultati ove studije ne mogu uzeti „zdravo za gotovo“, jer postoje parametri koji mnogo pouzdanije određuju plodnost kod žena od FSH.

Mnoge žene (uključujući i mene do skoro), misle da se ovulacija dešava svakog meseca. Međutim to nije istina. Takođe, u mesecu u kojem ovulacija postoji, imate oko 48 sati ukupno da zatrudnite. Znači: ako želite dete, imajte seks minimum jednom u dva dana.

Mesečna šansa da ostanete u drugom stanju, ako ste žena od 30 godina, je oko 20%. Ako imate 40 godina, ova brojka pada na 5%. Prema Centru za kontrolu i sprečavanje bolesti u USA, 1 od 8 parova u Americi ima problema sa neplodnošću.

Nosimo naše jajne ćelije svuda sa nama. Gde god idemo, šta god da radimo i kakvim god štetnim uticajima da se izlažemo. Ovi štetni uticaji se vremenom akumuliraju.

Kod žena koje imaju dete između 20-23. godine, na 500-800 zdrave dece rodi se jedno dete sa Daunovim sindromom. Kod žena starijih od 40 godina, jedna beba sa Daunovim sindromom se rodi na 120-130 zdravih.

Ne zamerite mi ako kažem da verujem da je to priroda uredila sama. Menopauza postoji da bi smanjila rizične trudnoće, rizične porođaje, genetske poremećaje… Da bi sprečila da deca prerano ostaju bez roditelja. Mnoge druge stvari bih mogla da zamerim majčici prirodi, ali za ovu mislim da je u pravu.

Na nekim predavanjima na fakultetu, davno-davno, rečeno nam je da je ženski organizam fizički najspremniji za rađanje između 18. i 20. godine. Kad ovako kažem, pomislite da sam studirala pre 50  godina. Ne, to je brilo pre oko 10. Ipak, danas su naučnici malo prilagodili svoje teorije potrebama savremenog društva, pa je idealno vreme postalo između 20-29. godine.

Termin „starija prvorotka“ je ranije označavao žene koje su svoje prvo dete rodile posle 30. godine. Koliko žena znate koje su uspele da imaju dete pre ulaska u četvrtu deceniju?

Skoro je neizvodljivo.

By: Bob Whitehead

By: Bob Whitehead

Učimo škole, fakultete, tražimo zaposlenje, razmišljamo o stanovima, pokušavamo da obezbedimo sebi i onima koje volimo uslove za bezbrižan život, jer znamo vrlo dobro da se bez novca na ovom svetu ne može ništa. U svoj toj žurbi, ne primetimo koliko života prođe pored nas.

I sve više se oslanjamo na naučno-medicinska dostignuća. I sve se više nadamo da će nam pomoći ako bude zatrebalo. A na kraju smo iznenađene kada nismo u mogućnosti da ostanemo u drugom stanju, jer znamo da je toliko holivudskih ili muzičkih zvezda uspelo posle 40. godine.

Savremena medicina pomaže starijim majkama da ostanu u drugom stanju. Neplodnost se u dosta slučajeva uspešno tretira. Plodnost žena od 40-44 godine starosti je popravljena za oko 3%, a žena starijih od 50 godina za 5%.

Meni ovi procenti ne ulivaju poverenje, ne znam za vas. Ja ne želim da čekam poslednji voz i budem začuđena ako slučajno ode ranije. Fakultet sam završila, nije mi obezbedio ništa osim uputstva za laktanje. Posao imam. Pa nemam. Pa opet imam. Prošla su vremena državnih firmi i pozicije koju držiš do kraja života. Stan? Ni u najavi. Zar je bitno? Nismo celog života živeli u vilama, da bi nam sada bio problem da se stisnemo na malo manjem prostoru u malo većem broju.

Ja sam odlučila. A vi?

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. mina

    Svaka cast na komentaru….

  2. Ringispil011

    To je zaista gomila opstih mesta koje u danasnje vreme nemaju vise veze sa mozgom.. Upravo u tim”najboljim” godinama za zacece (npr od 26-33) sam obilazila klinike za sterilitet, jer iz apsulutno nepoznatih razloga nisam ostajala u drugom stanju ni pored sve sile logistike (folikulometrija, merenje temperature, hormonska tepraija, insemenacija itd itd).. A onda, potpuno prirodnim putem u 40 ostanem trudna i uzivam narednih 9 meseci bez ikakvih problema, bez mucnine, bez ikakve potrebe za dodatnim sredstvima za odrzavanje…Mnoge mladje trudnice su bila u sasvim drugoj situaciji. Porodjaj, prirodni, za 3 sata sve zavrseno, bez ikakvih secenja i chuda.. bebac 4150, 55 cm;-). Sve majke u porodilistu su bile od 30-43, i ni jedna nije imala problema osim jedne jedine od 23 koja nije mogla da ustane iz kreveta pa smo je mi stalno obilazile. A sto se tiche downovog sindroma, zapravo je istina da se 99% dece sa tim problemom radja upravo kod majki ispod 35 godina jer se kod njih trudnoca prati po sistemu “nece valjda”.. dok se iznad 35 rade i ostale mnogo ozbiljnije analize…Sta reci, nego… radjajte decu onda kada osetite da je trenutak, a medicinu i statistiku ostavite negde u knjigama.. ona retko ima veze sa pravim zivotom…

Napišite komentar