Menu 

Lana Orton
Autor:

Dok ležim na stolu za depilaciju, uvek proklinjem osobu koja je došla na ideju da žene ne smeju da imaju dlake, osim na pojedinim, opšte prihvaćenim mestima. Nije uvek sve bilo tako.

Moda se menja, običaji se razlikuju od kulture do kulture a, mnoge feministkinje zastupaju mišljenje da nema potrebe obraćati pažnju na takve sitnice kao što su dlake na nogama, rukama… i drugim mestima. Zašto se ja onda depiliram?

Eto, moram, moda je formirala moj ukus, učinila da verujem da paziti na sebe znači održavati kožu glatkom i bez malja. Nosila sam protezu da bi mi zubi izgledali lepo. Mažem nokte da bi mi ruke izgledale lepo.

Ali sve je to moda.

Sećate li se frizura u osamdesetim ili sedamdesetim godinama, čak i ranije… Sva tapiranja, slepljivanja i razni drugi načini na koje su žene pokušavale da izgledaju lepše, da nekog privuku, zavedu…

By: Jhon

By: Jhon

Prošli vek je relativno bezazlen u odnosu na neke ekstremnije periode u istoriji (barem što se mode tiče).

Na primer, 1500 godina p.n.e. Egipćanke su brijale glavu da bi bile lepše, a poslednje zaostale dlake uklanjale posebnom zlatnom pincetom. Da bi se lepota njihove glave maksimalno pokazala, teme je bilo glancano mekom krpom do „visokog sjaja“.

U to vreme, bogate Egipatske žene su na obrijanoj i uglancanoj glavi topile kupu aromatskih masti, puštajući da se tako otopljena aroma sliva niz celo telo, čineći njihovu kožu i odeću mirisnom i privlačnom. I masnom. Zanima me kako su štitile oči od masti koja se slivala niz glavu…

Dalje, na primer, žene su u Engleskoj u 18. veku nosile perike koje su nekada bile i do metar visoke. Žene su ih nosile i nekoliko meseci neprekidno. Koliko li je samo ušinutih vratova u to vreme bilo, koliko iskrivljenih kičmi?

Perike su „puderisane“ brašnom, ukrašavane voćem, maketama bašte, brodova, prepariranim životinjama… Da se ne bi raspadale, premazivane su životinjskom mašću. Miševi, insekti i druge štetočine su se naseljavale u njima, a bogati stalež Engleske bio je u stalnom problemu sa vaškama.

Kada je 1795. konačno uvedena taksa na puder za kosu, perike su naprasno izašle iz mode.

Ko prati, ko ne prati, svi ste nekad videli neke slike iz ’70. ili ’80. Verovatno ste primetili maljavost pod pazuhom, a, ako ste imali prilike da vidite i neke malo erotskije fotografije, znate da je maljavost intimnih predela takođe bila, ne prihvatljiva, već poželjna. Šta sada imamo? Imamo salone za trajno uklanjanje malja gde god želite. Imamo intimnu regiju koja treba da sadrži samo linijicu ili kockicu najmekših dlaka koje možete zamisliti. Pa gde da nađem to a da ne propatim sate i sate sređujući se?

By: minijack3
By: minijack3

Sećam se, jednom sam išla na slavu (sopstvenu) i, da bih što lepše izgledala, obula sam fantastične cipele na visoku štiklu. Jako visoku. Mnogo komplimenata sam dobila te večeri, ponos mi je bio u oblacima, a onda sam prokukala put do kuće jer nisam mogla da hodam… Slava je, naravno, jesenja, pa nisam mogla da se izujem i hodam bosa ulicama. Nije čak problem u udobnosti, problem je u navici.

Znate li da su sintetički materijali, koji su bili vrlo popularni u par dekada prošlog veka, veoma štetni za intimno zdravlje žene, pa čak mogu uticati i na plodnost.

Takođe, moda vezana za boju kože, da li ste osunčani ili bledi, menjala se kako su se menjala znanja o štetnosti i benefitima izlaganja suncu.

Moda nam kreira standarde lepote. Ako ne izgledate kao sa reklame za neki parfem ili kozmetički proizvod, ako niste mršave kao manekenke, nemate grudi kao glumica ili pevačica i nemate bujnu kosu kao da ste zaštitno lice bolje marke šampona ili balsama… Verujem da ćete se dosta mučiti oko šminke i odeće, ili se čak odlučiti na estetsku hirurgiju ako Vam je baš toliko stalo i imate pare za bacanje.

Nije to poboljšanje izgleda, to je usklađivanje izgleda sa nametnutim normama.

Mogu samo da Vam kažem istu izlizanu rečenicu koju ste sigurno toliko puta čuli: budite ono što jeste.

Samo tako ćete Vi biti ti koji kreiraju modu.

Pozdrav, Lana

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Sonja

    Sjajan članak!! Takođe, čestitke na poznavanju istorijskih trendova! ;)

Napišite komentar