Menu 

Učenje na daljinu je jedan od trendova koji beleži sve brži rast, zahvaljujući fleksibilnosti koju omogućava. U početku je ovo bilo skoro pa rezervisano za IT oblasti, međutim, sa širenjem interesovanja širi se i broj oblasti koje se pokrivaju, pa tako i programe učenja na daljinu imaju i poslovne škole, između ostalih.

Prednosti koje pruža učenje na daljinu su višestruke. Zaposleni dobijaju mogućnost da “prisustvuju” predavanjima onda kada to njima odgovara, a predavanje se može neograničeno puta pogledati, zaustaviti, nastaviti tamo gde ste stali – što je idealno za roditelje, recimo, jer oni retko kad imaju više od sat vremena “za sebe”.

Učenje na daljinu omogućava da slabo pokretne i nepokretne osobe mogu da studiraju ono što ih interesuje bez napora koje za njih predstavlja odlazak na fakultet, čije su zgrade (čast retkim izuzecima) potpuno nepristupačne za kolica.

Iako sam ja bila student u drugom gradu i od srca preporučujem svima koji mogu da učine to isto, troškovi koje to nosi za sobom nisu zanemarljivi i često predstavljaju upravo onaj razlog protiv koji prevagne. Sa druge strane, učenje na daljinu će vam omogućiti da studirate od kuće, po mnogo nižim troškovima nego da ste se preselili u drugi grad.

Znajući koliko sam ja vremena potrošila na bespotrebna, nekvalitetna predavanja koja su nam držali, a bila su obavezna, volela bih da sam imala priliku da odaberem učenje na daljinu tada. Bilo je predavanja koje je vredelo pratiti, ali je, nažalost, bilo mnogo više onih koja su bila čisto traćenje vremena. Nije isključeno da će i neko od predavanja koje budete pratili putem Interneta biti suvišno, ali u ovom slučaju imate opciju da ga ne pogledate, i tako vreme koje biste utrošili na nešto beskorisno posvetite učenju. Dakle, sami birate koja su vam predavanja obavezna, a koja ne. Ovo baš deluje idealno, zar ne?

Loše u učenju na daljinu jeste nemogućnost da posle predavanja odete sa kolegama na kafu i tako upoznate neke super ljude. Loše takođe može biti i onima kojima organizacija vremena nije baš dobra strana, mada – rokovi i ovde postoje, ne možete odlagati polaganje ispita do beskonačnosti. A da li ćete pratiti predavanja, pa onda učiti, ili bataliti nastavu i učiti samo iz udžbenika, to je već vaša odluka.

Govoreći o online obrazovanju i učenju na daljinu, ne mogu se ne spomenuti i besplatni online kursevi najpoznatijih univerziteta u organizaciji Coursera, koji u trenutku pisanja ovog teksta broje 206 kurseva raspoređenih u 20 kategorija koje pruža 33 univerziteta, a pohađa ih ili je završilo blizu dva miliona polaznika.

Originalni tekst možete pogledati ovde http://sandrakravitz.com/2012/11/trendovi-u-obrazovanju-ucenje-na-daljinu/.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar