Menu 

Sigurno se pitate da li zaista postoje žene koje tokom dana postižu apsolutno sve, od posla, preko ručka pa sve do igranja ili šetnje sa mališanima. Upravo takve majke su podelile kako im to polazi za rukom i naravno odvojile najvažnije savete pomoću kojih ćete i vi uspeti.

Današnje majke zaista izgledaju kao da mogu apsolutno sve, ponekad liče na superheroje čija je posebna moć dobra organizacija i multitasking. Ako ste novopečena mama i čini vam se da vam uvek fali nekoliko sati u danu da sve pozavršavate onda obavezno pročitajte ove savete i brzo ćete se transformisati u superheroja.

Ustanite ranije ili idite ne spavanje kasnije, ali nikako oboje. Trebalo bi ili da ustanete pre devet ili da odete na spavanje posle devet da biste sve postigli, ali nikako nemojte raditi oboje jer ćete biti jednostavno preumorni. Ako više elana imate ujutro onda ustanite ranije i obavite neke stvari pre nego vaši ukućani ustanu, ako vam je pak potrebno tih nekoliko sati sna ujutro, onda odspavajte, a sa obavezama se zabavite kad deca odu na spavanje.

6511815807_8f7d2916d9_o

Tumačite listu obaveza na svoj način. Ujutro napravite listu obaveza, stavite sve što treba da uradite u tom danuzatim napišite i koliko vremena će vam svaka ta obaveza oduzeti pa tačno rasporedite kad ćete šta raditi.

Ne odgađajte obaveze. Ovo je sigurno jedan od bitinijh saveta jer ukoliko imate posao i decu odgađanje poslova jednostavno neće doneti ništa dobro osim gomilanja i utrke sa vremenom. Pokušajte da obavljate dodatne obaveze onako kako vam dolaze na ruku.

Produktivno lenčarite. Čak i kad nemate obaveza i imate malo vremena za sebe, gledajte da to iskoristite na najbolji mogući način, ili popijte kafu sa drugaricom, sklupčajte se pod ćebe i čitajte neku knjigu ili pogledajte seriju koju ste propustili.

Pripremite okruženje. Ako je svako jutro frka oko spremanja i oblačenja onda je veoma važno da kuću organizujete na pravi način. Uveče pripremite garderobu za sve ukućane, cipele poslažite pored ulaznih vrata, a telefone izbacite da se pune van spavaćih soba da biste brže zaspali. Isto tako uveče možete organizovati i pripremiti užinu za ujutro.

Čuveni multitasking. O ovome svi pričaju i čini nam se da cve mi moramo biti majstorice mulititaskinga, ali činjenica je da bez toga jednostavno ne možemo sve postići. Dok kuvate večeru ujedno pomažite mališanima oko zadaće, a dok slažete čist veš možete pogledati neku seriju. Priuštite si ta mala zadovoljstva.

2784245252_61239ccdca_z

Slobodno recite „ne“. Da biste bili efikasni i da biste postizali baš sve što ste naumili morate naučiti odbijati ljude. Jednostavno naučite kada treba da kažete da, a kada ne. Većina majki ima osećaj krivice svaki put kad svoje mališane odbiju, ali ponekad je to jednostavno neophodno. Izvažite i odlučite, ako morate odbiti dete ili bilo koga drugog jer jednostavno morate završiti nešto nemojte da vas jede krivica zbog toga.

Budite svesni činjenice da jednostavno ne možete sve. Niko na svetu ne može sve što naumi, čak ni majka. Jednostavno za svaku stvar koju odlučite napraviti, ispaštaće nešto drugo i s tim se jednostavno morate pomiriti. Ne dozvolite da vas pojede osećaj krivice zbog toga jer znate da dajete sve od sebe i da se ne možete multiplicirati.

Posvetite se čistoći, ali… Veoma je važno da vam kuća bude uredna, ali do tačke kada to nije opsesija. Veoma je važno da su sve stvari na svom mestu, da je garderoba u ormarima uredno složena kao i školski pribor, ali to nikako ne znači da treba da budete rob kuće i da non-stop čistite. Usisavajte onda kada primetite da je prljavo, kuhinju čistite po malo svaki put kad nešto pripremate, a igračke kupite jednom dnevno jer jednostavno nema smisla da skupljate po ceo dan.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar