Menu 

Jeste li se ikad zapitali zašto se debljate i zašto uz sve napore nikako ne uspevate smršati? Jedan od razloga su sigurno i aditivi koji se nalaze u industrijski prerađenoj hrani. Ako neke od ovih sastojaka ugledate na pakovanju hrane koju želite kupiti možda bi trebalo da je preskočite.

Gojimo se iz mnoštva razloga i nije hrana jedini krivac, tu su još i hemikalije, kvalitet vazduha, vreme koje provedemo sedeći, čak i izloženost suncu povećavaju rizik od gojenja. Najnovije studije pokazuju da veliki uticaj imaju i određeni aditivi koje ćemo vam danas razotkriti.

Aditivi koje bi trebalo izbegavati

Sigurno već znate da bi proizvode koji u sebi sadrže fruktozu i trans masti trebalo izbegavati, ali obratite pažnju i na ovih pet aditiva koji se često mogu naći na spisku namirnica.

http://www.dreamstime.com/stock-image-smart-consumer-concept-image29686191

Natrijum benzoat. Ovaj konzervans obično nalazimo u prelivima za salatu, gaziranim sokovima, margarinu pa čak i voćnim sokovima. Ova hemikalija potiskuje leptin, poznat i kao hormon sitosti tako da na neki način izaziva osećaj stalne gladi.

Organofosfati. Ovu supstancu nećete naći među sastojcima jer se ne nalazi u hrani već se koristi za izradu mnogih plastičnih ambalaža. Za ovu supstancu dokazano je da uzrokuje preddijabetes i smatra se visoko toksičnom.

Mono – oleoil – glicerol. Obično se koristi za zgušnjavanje sladoleda, šlaga, krema i margarina. Ova supstanca takođe utiče na suzbijanje osećaja sitosti i uvek vam se traži još hrane.

Palmina kiselina /ulje palminog jezgra/frakcionisano palmino ulje. Ove sastojke ste zasigurno primetili na mnogim proizvodima koje često koristite i nemojte ih mešati za palminim uljem koje je veoma zdravo. Veoma često se nalaze u margarinu i proteinskim pločicama koje nam obično podmeću pod zdravu hranu.

Natrijum glutamat. Polemike oko upotrebe ovog sastojka se vode decenijama, a koristi se kao jedan od najčešćih pojačivača ukusa za razne proizvode. Poslednja istraživanja govore da ova supstanca utiče na delove mozga koji nas teraju da jedmo više i podstiče gojaznost.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar