Menu 

Ako želite nepovrtano izgubiti kilograme, treba da pronađete način da unesete broj kalorija ne veći od onog koga možete da potrošite. Pored toga, jedan od efikasnih saveta za uspešnu dijetu jeste da jedete više zelene salate. Sznajte više kako nam to zelena salata može pomoći.

Restriktivne dijete koje kratko traju, tokom kojih treba da se odreknete većine namirnica i koje obećavaju brz gubitak kilograma, obično jesu uspešne, ali se kilogrami istom brzinom vraćaju kad se vratimo na stari režim ishrane što je neminovno. Zelena salata je sjajna namirnica za dijetalne programe je će vas zasititi sa veoma malim brojem kalorija i mnoštvom nutrijenata.

Pre bilo kakve veće promene u ishrani, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Zdrava ravnoteža

Da biste telo i metabolizam održali u dobroj formi, dobro izbalansirana ishrana je ključna. Svaki dan neka se u vašoj ishrani nađu zdrave masti, proteini, žitarice i kompleksni ugljeni hidrati kao i voće i povrće, a tu će vam najviše pomoći upravo zelena salata. Uz ovakve namirnice lakše ćete kontrolisati porcije i bićete siti bez suvišnih kalorija.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-spinach-tomato-salad-yellow-white-plate-overhead-view-isolated-image38542002

Zabavna salata

Umesto klasične salate (puterica, kristalka) za večeru pripremite salatu od svežih listova mladog spanaća, blitve, endivije, radiča, rukole,… Izbor je zaista veliki i gotovo je nemoguće  da vam dosadi. Pored toga možete eksperimentisati i sa prelivima, samo pazite da nisu na bazi majoneza, punomasnih mlečnih proizvoda, jer onda salata nema baš nekog efekta.

Nutrijenti i kalorijska vrednost

Salata je bogata mineralima, vitaminima i fitonutrijentima i to uz veoma malo kalorija. Zelena salata sadrži vitamine A,C, E i K kao i nekoliko vrsta vitamina B. Bogata je hlorofilom koji je zaslužan za njenu zelenu boju, a ljudima je od velikog značaja jer podstiče protok kiseonika kroz ćelije te potpomaže otpuštanje otrova iz organizma. Zelena salata će vas zasititi, a uz to će poboljšati rad probavnog trakta i usporiti otpuštanje ugljenih hidrata koje jedete i na taj način će stabilisati šećere u krvi i zadržati vam osećaj sitosti.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-wooden-bowl-corn-salad-leaves-radicchio-background-image41990570

Dve šolje zelene salate sadrže neverovatnih 11 kalorija, a ako salati dodate brokoli, papriku, karstavce, celer i šargarepu u količini da dobijete četiri šolje dobićete obrok od svega 50 kalorija, a sigurno ga nećete moći pojesti. Čak i ako salatu začinite dresingom, kalorija će opet biti poprilično malo, a opet ćete biti siti.

Dodajte obilnu porciju zelene salate za svaki ručak, večeru pa čak i užinu. Eksperimentišite sa prelivima, dodajte orašaste plodove ili suvo voće koji će vas dodadtno zastiti i pospešiti zdravi gubitak kilograma.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar