Menu 

Mnogi ljudi misle da je ishrana ili dijeta koja se bazira isključivo na biljnim proizvodima poprilično nekompletna, da joj nedostaju proteini i ostali nutrijenti. Odgovaramo vam na pitanja da li je ishrana biljkama zdrava, jeftinija i da li će vas povećan unos ugljenih hidrata ugojiti.

Ako planirate da se prebacite na ishranu isključivo biljkama ovo su sigurno samo neka od pitanja koja vas muče. Dijeta biljkama je potpuno drugačija od većine ostalih dijetalnih programa i ne dozvolite da vas neznanje odvrati od vašeg plana da pokušate. U ovom tekstu nećemo govoiti o veganstvu, već o dijetalnom programu za skidanje kilograma koji podrazumeva isključivo proizvode napravljene na bljnoj bazi.

mahunarke

Proteini

Sve biljke, uključujući voće i povrće sadrže određenu količinu proteina i ti proteini nisu ništa manje kvalitetni od onih životinjskog porekla niti im nedostaju amino kiseline. Čak nije potrebno niti da jedete više vrsta biljaka da biste si obezbedili dovoljno proteina.

Zdrava ulja

Sva biljna hrana, uključujući rižu i zelenu salatu sadrži masti i u organizam ćete ih uneti čak i kad ne konzumirate orašaste polodove, bogate zdravim mastima. Činjenica je da ulja imaju veoma nisku nutritivnu vrednost. Ne sadrže vlakna, minerale i sačinjeni su od 100 odsto kalorija. Pored svega toga većina ulja sadrži i zasićene masti koje povećavaju rizik od nastanka srčanih obolenja, tako da ovo ne treba da vam bude briga jer bez ulja zasita možete.

Ugljeni hidrati i masti

Kompleksni ugljeni hidrati koji se nalaze u voću, povrću i celovitim žitaricama našem organizmu znače gorivo koje ga pokreće, a višak skroba se ne pretvara u masne naslage na telu, što je veoma važno. Višak ugljenih hidrata koje unesemo putem biljaka se skladišti u obliku glikogena u mišićima i jetri ili prosto sagore ako mesta za skladištenje nema.

Ugljeni hidrati koji debljaju su oni koji dolaze iz indiustrijski prerađene hrane i načina pripreme. Na primer, nije sam krompir problem, ali prženi krompirići jesu.

povrće

Da li je dijeta biljkama skupa?

Ako se pridržavate osnovnih namirnica i povremeno koristite zamrznute ili konzervisane namirnice ovakav način ishrane može biti veoma povoljan. Naravno, postoje namirnice za vegane koje su poprilično skupe, ali bez njih možete, kao što s sejtan, sladoled za vegane. Čak i u prodavnicama zdrave hrane videćete da su najskuplji proizvodi koji su prerađeni i zato se držite osnovnih svežih namirnica.

Kad je u pitanju mleko možete koristiti sojino ili napravljeno od semenki, tu su žitarice, voće, povrće, riža, mahunarke. Isto tako ne treba da brinete da li je ono što kupujete baš 100 odsto organsko jer je voće i povrće u bilo kom obliku bolje nego da ga ne jedete uopšte.

Sviđa nam se
Autor
Dijetama biljkama - da li je zaista zdrava?
Datum
Ime
Ishrana na namisrnicama biljnog porekla
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Aloe_Vera_Zvezdara Aloe_Vera_Zvezdara

    Forever F.I.T. je inovativni sistem upotrebe hranjljivih materija za čišćenje organizma i regulaciju telesne težine, kreiran da Vam pomogne da izgledate i osećate se bolje u tri jednostavna koraka: Clean 9, F.I.T.1 i F.I.T.2. Clean 9će Vam pomoći da započnete uklanjanje nagomilanih toksina iz Vašeg tela kako biste se osećali lakše i imali više energije.

Napišite komentar