Menu 

Sa dolaskom ovog toplijeg vremena krenula je i frka kod većine žena oko skidanja viška kilograma i želje da ove godine što bolje izgledaju u kupaćem kostimu. Mi vam donosimo letnji plan dijete pomoću kojeg ćete zablistati i rešiti se nadutosti.

Odmah na samom početku da vam kažemo da mi nismo pobornici iscrpljujućih dijeta zbog kojih treba da gladujete, mi se zalažemo za zdrave promene u ishrani koje će vam dati energiju, hranjive materije i pomoći vam da se rešite tog mrskog viška.

Kod restrktivnih dijeta loše je to što ćete u jednom trenutku morati pokleknuti, a kilogrami izgubljeni na ovaj način se veoma brzo vraćaju. Naša preporuka vam je da tokom dijete ostavite jednu ili dvije namirnice bez kojih jednostavno ne možete i u njima uživate nekoliko puta nedeljno.

Male promene mogu napraviti zaista veliku razliku. Na primer, iz upotrebe izbacite punomasno mleko i zamenite ga onim bez masnoće, beli hleb zamenite onim od celovitih žitarica i izbegavjte stavljati sireve i puter u vaš sendvič. Isto tako, veoma je važno da svaki vaš obrok sadrži određenu količinu povrća i voća da biste obezbedili potrebna vlakna i da je pola tanjira vašeg glavnog obroka u danu napunjeno sa povrćem.

http://www.dreamstime.com/stock-images-summer-diet-salad-cauliflower-eggs-tomatoes-image36786084

Rešite se nadutosti

Da biste se rešili neugodne nadutosti i izravnali vaš stomak za plažu sledite neke od naših saveta.

Dodajte ekstra dozu vlakana. Stvorite naviku da svakodnevno unosite preporučenu količinu vlakana.

Pijte vodu. Tečnost pospešuje rad digestivnog trakta i smanjuje nadutost. Pored vode možete piti i biljne čajeve.

Smanjite unos kofeina. Razlog tome je što kofein potpomaže zadržavanje vode u organizmu.

Smanjite unos alkohola. Iz istog razloga kao i kofein. Alkohol potpomaže zdržavanje vode u organizmu ceo jedan dan nakon konzumacije.

Pripazite na unos soli. Natrijum uzrokuje zadržavanje vode i ne bi trebalo da ga unosite u organizam više od 1,500 – 2,300 miligrama.

Smanjite začine. Mnogi začini, posebno oni pikantni mogu iritirati stomak i izazvati nadimanje.

Šetajte nakon obroka. Lagane šetnje nakon obroka će vam pomoći da oslobodite vazduh zarobljen u crevima , a lagane vežbe će pospešiti probavu i smanjiti nadutost.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-summer-fruits-cherries-image25484120

Smanjite unos kalorija

Za početak, odredite tačnu brojku koliko kilograma želite da skinete, a zatim odredite nedeljne ciljeve da biste što lakše mogli da pratite napredak i da ne biste izgubili motivaciju. Tokom ovog letnjeg plana koristite isključivo mali, desertni tanjir i iz njega jedite sve obroke jer ćete na taj način smanjiti i porcije. Evo još nekoliko saveta pomoću kojih ćete smanjiti unos kalorija.

  • Izbegavajte jedenje „s nogu“. Kad god možete sednite za sto i jedite i ne mešajte obrok sa nekom drugom aktivnošću kao što je gledanje televizora. Na taj način poješćete puno manje.
  • Ako ste između obroka gladni, zavarajte glad zdravim smoothijem od zamrznutog voća i povrća.
  • Često šetajte. Ponudite se komšiji da mu prošetata psa ili se dogovorite sa prijateljima da umesto da vreme provodite na socijalnim mrežama ili kafićima – prošetate.
  • Vodite dnevnik u kome ćete upisivati sve obroke i vežbe koje ste taj dan odradili i naveče pregledajte jeste li „zgrešili“.
  • Na vrata od frižidera stavite fotografiju sebe kad ste bili mršavi ili neke haljine koju želite kupiti. To će vam biti veoma dobra motivacija da istrajete.

http://www.dreamstime.com/stock-images-food-diary-journal-image7744654

Ubrzajte metabolizam

  • Pijte zeleni čaj koji sadrži katehine, antioksidanse koji su povazenai sa smanjenjem rizika od moždanog udara, zatajenja srca, kancerogenih obolenja i dijabetesa. Zeleni čaj će vam pomoći i da ubrzate metabolizam i sagorevate više kalorija.
  • Koristite više cimeta. Cimet podiže nivo insulina u krvi što pomaže organizmu da efektnije preradi sve unesene ugljene hidrate.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar