Menu 

Verujemo da je gubitak kilograma jedna od najčešćih novogodišnjih odluka, a da biste je uspešno ispunili obavezno isprobajte Ornish dijetu koja će vam u tome uveliko pomoći.

Doktor Dean Ornish koji je osmislio ovaj program je osnivač neprofitne organizacije koja se bavi istraživanjima preventivne medicine, a neka od njegovih otkrića su se 90-ih godina smatrala revolucionarnim. On tvrdi da osnovna vegetarijanska ishrana može obrnuti simptome srčanih oboljenja, te da uz redovno vežbanje oslobađa od stresa i pomaže kod mršavljenja. Upravo iz tih razloga Ornish dijeta je i dan danas jedna od najpopularnijih u svetu i preporučuje se svima koji imaju problema sa viškom kilograma i srčanim obolenjima.

Šta je Ornish dijeta?

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Smernice su poprilično jednostavne, a da biste se hranili na način koji preporučuje doktor Ornish treba da uvedete sledeće promene:

  • Jedite sve vrste mahunarki, voće, žitarice i povrće koje će vas brzo zasititi.
  • Koristite mlečne proizvode sa minimalnim procentom masnoće ili koristitite odgovarajuće zamene. Svega 10 odsto kalorija u vašoj ishrani treba da dolazi od masti.
  • Izbegavajte meso, kako crveno tako i belo, ulja i sve proizvode koji ga sadrže uključujući avokado, orašaste plodove, punomasne mlečne proizvode i šećer.
  • Vežbajte najmanje 30 minuta, pet puta nedeljno ili 60 minuta, tri puta nedeljno.
  • Od stresa se oslobađajte jogom i meditacijom te provodite više vremena sa ljudima koje volite i koji vas čine srećnima.
  • Rešite se loših navika poput pušenja smanjite upotrebu alkohola.
  • Jedite manje obroke, ali češće i na taj način nećete osećati glad.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Primer jelovnika Ornish dijete

Doručak: celovite žitarice sa nemasnim jogurtom i sok od pomorandže.

Ručak: pečeni krompir punjen nemsnim svežim sirom sa spanaćem i brokolijem ili krompir salata sa dijetalnim previlom i sveža zelena salata.

Večera: Hleb sa kaparima i paradajzom, testenina od celovitih žitarica sa povrćem i poširane breskve za desert.

Pića: voda, čaj, kafa, nemasno mleko i sokovi.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Nedostaci

Nedostatak ove dijete jeste taj što je se veoma teško pridržavati na duge staze zbog minimalnog udela masti. Pored toga ne podržava konzumaciju orašastih plodova i semenki koji sadrže veoma zdrave omega 3 masne kiseline.

Ako se tačno pridržavate ove dijete u organizam ćete unositi veoma mali broj kalorija, ali i vitamina B12, gvožđa te ostalih vitamina i minerala koji su od velikog značaja za pravilan rad metabolizma. I na posletku zbog malog udela proteina i šećera postoji mogućnost da često osećate glad pa je veća mogućnost da pokleknete.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Prednosti

Jedna od očitih prednosti je veliki unos voća i povrća, poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema kao i zaista vidan gubitak kilograma. Tu je i fizička aktivnost koja je sastavni deo ovog programa ishrane koja ne može biti loša navika.

Ako želite isprobati ovu dijetu pre nego započnete obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Aleksandar

    C- 9 program Vam može pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama. Clean 9 je jedinstveni prvi korak u uspostavljanju doživotnih navika koje će Vam pomoći da postignete istinsku i trajnu težinu o kojoj sanjate.

Napišite komentar