Menu 

Proleće je vreme kada se većina odlučuje na dijete i gubitak kilograma. Oblačimo laganiju garderobu a u tom slučaju svaki višak se vidi.

Čak i oni najdisciplinovaniji i upućeni mogu poverovati u mitove o gubitku kilograma koji mogu proizvesti kontraefekat ili usporiti proces mršavljenja.

Gubitak kilograma je veoma kompleksna stvar i može biti veoma zbunjujuće, zato vam razbijamo mitove koji će vam pomoći da smršate jednom za svagda.

Mit: Nema slatkiša pre podne

Mnogi koji žele da smršaju misle da treba da se odreknu slatkiša. Ne samo da ne moraju da se odreknu nego ih mogu jesti i za doručak. Istraživanja su pokazala da oni koji su jeli bogat doručak uključujući i desert, čokoladu ili sladoled izgubili su više kilograma tokom četiri meseca od onih koji su manje kalorično doručkovali. Ako za doručak pojedete nešto slatko bolja je opcija nego da se trudite biti dobri pa pokleknete pred spavanje.

Pojedite doručak od 600 kalorija koji uključuje  povrće, voće, proteine i ugljikohidrate. Izbegavajte kalorijske bombe poput mafina. Umesto toga napravite šejk sa čokoladom, bananama i maslacem od kikirikija.

Mit: Ugljikohidrati debljaju

Oni koji redovno vežbaju znaju da su ugljikohidrati veoma važni za treninge pa ih opet isključuju ako žele izgubiti kilograme. Ugljikohidrati su kao sunđer i pomažu vam apsorbiovati svu vodu. Težina koju naprave je privremena i znači da imate dovoljno energije u sebi.  Celovite žitarice su veoma bitna stavka svake dijete jer vas brzo zasite.

Za vreme dijete jedite uglavnom celovite žitarice u kombinaciji sa povrćem i začinima.

Mit: Dugotrajno vežbanje je bolje

Ljudi pretpostavljaju da je što duže vežbaju rezultat bolji, naročito kad je reč o gubitku kilograma, ali su danski istraživači otkrili da to nije uvek slučaj. Za vreme istraživanja gojazni učesnici su vežbali po 30 i 60 minuta tokom dana. Rezultat je bio iznenađujući. Oni koji su vežbali manje izgubili su više kilograma tokom istraživanja koje je trajalo 13 nedelja. U čemu je kvaka?

Oni koji su više vežbali, više su jeli tokom dana pa bi brzo nadoknadili izgubljene kalorije.

Dugo vežbanje može biti dobro ali ne ako se posle prejedate. Obratite pažnju koliko kalorija unosite nakon dugog trčanja. Početnici bi trebalo da znaju da ne moraju satima vežbati da bi izgubili kilograme.

Mit: Izbacite sve masti

Masti su materije sa najviše kalorija u sebi i bilo bi logično da ih se potuno odreknemo ukoliko želimo izgubiti kilograme, ali ukidanje masti moglo bi imati suprotan efekat.

Dijete koje se baziraju na smanjenom unosu masti utiču na energiju i hormone koji su ključni za održavanje normalnih vrednosti holesterola i insulina. Masti su nam potrebne iz mnogo razloga, ako ih ne unosite dovoljno vaše telo će sagoreti mišićnu masu.

Preporučuje se da 30 % kalorija koje unesete dolazi od masti, a dvije trećine toga bi trebalo da budu zdrave masti iz jaja, ribe, avokada, orašastih plodova.

Mit: Dodatna vlakna vas održavaju sitim

Hrana bogata vlaknima kao što su voće i povrće se duže probavlja i zadržava više vode i pomaže pri gubitku kilograma. Velike kompanije su u tome videli priliku pa su vlakna počeli dodavati u sve, od jogurta do proteinskih pločica. Da li su ta vlakna zaista korisna?

Istraživanja su pokazala da smo od proteinskih pločica sa manjim postotkom dodanih vlakana sitiji nego od onih sa većim postotkom

Preporučuje se hrana prirodno bogata vlaknima kao što su celovite žitarice, mahunarke, voće, povrće

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar