Menu 

Većina voća i povrća sadrže male količine kalorija i masti što ih čini idealnim namirnicama za raznorazne dijete koje nam pomažu da skinemo višak kilograma. Saznajte kako da na najbolji način iskoristite voće i povrće u borbi protiv kilograma.

Većina onih koji vode računa o svojoj težini znaju koliko je voće i povrće važan deo zdravog načina života i zdravo izbalansirane ishrane koja će nas odžati sitima dok pokušavamo izgubiti višak kilograma. Ipak mnogi misle da nije baš svo voće i povrće preporučljivo ukoliko smo na dijeti.

Na primer, većina ljudi smatra da banane, avokado, kukuruz šećerac, grašak i šrgarepu treba izbegavati jer veruju da oni debljaju dok pojedinci misle kako celer i grejpfrut pospešuju gubitak kilograma.

Šta je istina?

Konzumiranje više voća i povrća je od velike važnosti kako za opšte zdravstveno stanje tako i za gubitak kilograma. Većina voća i povrća su siromašni sa kalorijama i masnoćama, a bogati vlaknima što je dobitna kombinacija kad je u pitanju gubitak kilograma.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-fruit-vegetables-image7134960

Istraživanja su pokazala da obično unosimo istu količinu hrane svakog dana, a ako želimo izgubiti kilograme od najvećeg je značaja da jedemo hranu koja u istoj toj količini sadrži manji broj kalorija za šta su povrće i voće savršene namirnice.

Veliki broj voća i povrća imaju popriličnu težinu i sjajno nadopunjuju našu dijetalnu ishranu, ali ne obezbeđuju veliki broj kalorija. Na primer ako za jedan obrok pojedete 150g piletine sa roštilja, 300 g krompira u kori, 20 g putera i 30 g manje masnog sira unećete 500 g hrane i 750 kalorija. A ako obrok napravite na sledeći način: 130 g piletine, 200 g krompira, 5 g putera, 80 g brokolija, 45 g šargarepe i 40 g zelene salate i dalje imate hrane u količini od 500 g, ali sa samo 480 kalorija.

Na kraju krajeva bićete jednako siti kao i nakon prvog primera obroka, ali ćete uneti 310 kalorija manje, a za nedelju dana to je dovoljno da izgubite 200 g bez da ste se namučili.

Ali šta je sa voćem i povrćem koje smo naveli ranije, bananama, graškom, šargarepama, avokadom…? Ove namirnice zaista imaju malo više kalorija od ostalog voća i povrća. Na primer dve jabuke imaju jednak broj kalorija kao jedna banana, dok kukuruz šećerac ima šest puta više kalorija od spanaća.

Avokado ima najviše masnoća od svog voća i povrća, ali većina tih masti je ona zdrava vrsta, mononezasićena koja dolazi u paketu sa zdravim vitaminom E.

Iako ovo voće i povrće sadrži više kalorija nikako ne treba da ih izbegavate jer su oni i dalje važan izvor hranjivih materija i vlakana koji će vas zasititi i nećete posezati za nezdravim i kaloričnim grickalicama. Samo ih jedite u manjim količinama.

Voće koje najbolje pomaže pri gubitku kilograma

Narandže: Studija je pokazala da supstance u ovom voću snižavaju holesterol što pozitivno utiče na gubitak kilograma.

Borovnice: One su poznate kao super voće, prepuno antioksidanata, ali sada ja dokazano da borovnice pospešuju topljenje masnih naslaga posebno u predelu stomaka.

Kruške: prepune su zdravih flavonoida, antioksidanata i katehina, koji nam pomažu da se borimo protiv mrskih kilograma.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-fruit-salad-peaches-blueberries-grapes-strawberries-bananas-image32209973

Kolika je jedna porcija voća i povrća?

Jednu porciju u pravilu čini 80 g namirnica, a mi vam donosimo nekoliko primera:

 • 1 jabuka, banana, kruška, narandža
 • 2 šljive, kivi
 • ½ grejpfruta ili avokada
 • 1 veća kriška dinje ili svežeg ananasa
 • 3 pune kašike graška ili neke druge mahunarke
 • 3 pune kašike voćne salate
 • 1 kašika grožđica ili nekog drugog sušenog voća
 • 3 suve kasije
 • 1 šolja grožđa, trešanja ili bobičastog voća
 • Mala posuda zelene salate
 • Čaša od 150 ml voćnog soka

Obično se preporučuje 5 porcija voća i povrća dnevno.

Više nema razmišljanja šta da pojedete za užinu!

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
 1. [email protected]

  Ja sam SA jabukama i jabukovo sirce za 2.meseca smrsala 14 lila per jela pila 3 kasile sirca SA vodom .

Napišite komentar