Menu 

Zima je poprilično sporo godišnje doba čak i za one aktivne koji život ne mogu zamisliti bez vežbanja i fizičke aktivnosti. Bez obzira što je napolju debeli minus, nemojte se ulenjiti – vežbajte.

Ma koliko posvećeni bili, činjenica je da je od zdravih navika puno lakše odustati nego ih se pridržavati posebno onima koji su bili na granici posvećenosti. Nemojte dozvoliti da vas zima ulenji i da vam se sve svede na gledanje televizije i ležanje na kauču.

Imajte na umu da je i najjednostavnije i najlakše kretanje bolje nego nikakvo i zato vam donosimo pet laganih vežbica koje će vas držati aktivnima dok ne stigne sunčano i divno proleće.

dreamstime_s_29743812

Šetnja

Šetnja po snegu, dok ste umotani u toplu odeću u društvu drage vam osobe, dece ili kućnog ljubimca može biti zaista čarobna, a u zimskom periodu je sasvim dovoljna da biste održali fizičku aktivnost. Šetnja ne zahteva posebnu opremu, niti tuširanje posle, a može biti ugodna i opuštajuća.

dreamstime_s_5419130

Istezanje

Ako baš nikako niste u stanju da odradite ceo trening u teretani pre posla svratite na kratko samo da istegnete mišiće. Bez obzira što se istezanje ne smatra sastavnim treninga, zagrevanje i fleksibilnost se svakako smatraju važnim delom fitnes rutine. A što je najbolje istezati se možete i sami u sopstvenom domu.

Manje intenzivni treninzi

Za zimu birajte manje intenzivne fitnes treninge, skratite vašu rutinu vežbanja sa sat vremena, na pola sata. Zamenite trčanje na traci vožnjom sobnog bicikla. Sigurni smo da vam sve ovo neće biti previše naporno, a opet biće sasvim dovoljno da održite formu do prolećnog buđenja.

Nemojte da krivite sebe zato što vam se ne vežba uopšte ili zato što vežbate manje nego obično. To je sasvim normalna pojava tokom zime, jer se svi na neki način pretvaramo u medvede koji bi da spavaju zimskim snom.

Da ponovimo još jednom: Bolje bilo kakva fizička aktivnost smanjenog intenziteta, nego nikakva. I, nagradite sebe svaki put kad izađete napolje da prošetate ili na kratko odete do teretane.

Pročitajte i “Ostanite motivisani za trčanje tokom zime ” i “Zašto bi trebalo da počnete klizati ove zme”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar