Menu 

Nema više izgovora. Vrijeme je za vježbanje. Prikupite rekvizite i napadnite kilograme. Sve što vam je potrebno za vježbanje možete pronaći u svom domu. Evo šta sve možete iskoristiti.

Svi mi tražimo izgovore da odgodimo početak ozbiljnog redovnog vježbanja. Čak smo čuli i za jednu anegdotu – djevojka je odgađala vježbanje govoreći – ma, samo dok kupim novu trenerku. Koji su vaši izgovori?

E, sa ovim novim idejama, za njih više nema mjesta. Ovo je tekst za one koji spadaju u grupu ljudi koji: ne vole teretane, žele privatnost, ne žele da troše pare na rekvizite, ne vole dosadu u vježbanju.

Obiđite kuću, zavirite u sobe, pregledajte podrum – evo šta trebate tražiti da biste pripremili svoje kućne rekvizite.

Knjige

Debele knjige tvrdih korica, enciklopedije i rječnici mogu poslužiti kao odličan rekvizit za vježbe trbušnih mišića, posebno za trbušnjake.

Samo držite knjigu na grudima dok radite trbušnjake, pazite na držanje ruku, ali i da vam knjiga ne sklizne sa grudi.

Uzmite knjigu u ruke, lezite na leđa i podignite je iznad glave (neka vam ruke budu ispravljene). Podižite ramena i glavu od zemlje (ostatak tela držite ravno, na podu). Zamislite da vas knjiga vuče prema gore. Ovo je dobra vježba i za ruke i za trbušne mišiće.

Kantice i boce

Umjesto tegova upotrebite plastične boce napunjene pijeskom ili podižite dvije kante pune vode ili kamenčića (u zavisnosti koliko možete podići; prvo dobro ocijenite svoju snagu). Krenite sa malim količinama, pa povećavajte količinu pijeska, vode, kamenčića.

boce tegovi1

Rastezive trake

Sigurno negdje u ormaru imate neki šal, kaiš ili trakicu, koji su rastezivi. Postoji nekoliko vježbi koje možete uraditi sa ovom trakom, a u videu pogledajte par predloga.

 

Male stolice

Niske stolice bez naslona, koje obično koristimo u kuhinji kada želimo da dohvatimo nešto sa najviše police mogu poslužiti kao neka vrsta stepera. Stavite je uz zid i penjite se na nju i spuštajte u jednakim razmacima, ali pazite na držanje. Neka vam leđa i vrat budu ispravljeni, kao i ramena.

Karte

Obične karte možete pretvoriti u svog privatnog trenera. Dodijelite svakoj karti neku vježbu, a neka vam, recimo, džoker bude slobodan dan ili topla kupka, a dvojka rastezanje. Možete ih podijeliti i po znakovima: srce – sklekovi; kocka – čučnjevi, tref – iskoraci; pik – trbušnjaci. I onda ako izvučete, recimo, 9-ku srce, radite 9 sklekova i tako izvlačite karte i kreirajte svoj sistem vežbanja.

Šta kažete na ideje? Koji su vaši rekviziti za vježbanje?

Pročitajte i tekst Ne zapostavite vežbanje na letovanju, radite vežbe u vodi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar