Menu 

Ako volite kros fit, onda ćete obožavati i MovNat, novu vrstu treninga, koji nas pokušava vratiti korijenima – snazi i sposobnostima naših predaka.

Ako vam se dopada paleo način života (Upoznajte paleo način ishrane!), naravno da ne razmišljate samo o tome šta se nalazi na vašem stolu, već i koje ćete vježbe izabrati. Pored kros fita, koji su mnogi “paleo sljedbenici” izabrali MovNat, kog je osmislio Ervan Le Kor, je mnogo bolja stvar. Inače, Ervan važi za jednog od fizički najsposobnijih ljudi na planeti. Cilj ovog fitnes programa je pripremanje čovjeka da preživi u divljini. Sam Le Kor trenira u brazilskim kišnim šumama.

Šta od vas zahtijevaju MovNat vježbe?

Cilj vježbi i treninga je da postanete potpuno fit, spremni za izazove, snažni i sposobni. Le Kor smatra da se snaga ne krije u mišićnoj masi, već u sposobnosti organizma da na različite načine, kao i naši daleki preci, savlada mnoge prepreke koristeći fizičku snagu i um. Naravno, ovaj trening se savjetuje onima koji su već relativno fizički spremni i koji vole prirodu, jer se većinom sve odvija u šumama.

MovNat porede sa treningom parkur (Parkour), samo što se ne odvija u gradu. MovNat obuhvata 13 početnih vještina: hodanje, trčanje, skakanje, balansiranje, puzanje, penjanje, plivanje, podizanje, nošenje, bacanje, hvatanje, udaranje i rvanje.

Kombinovanjem ovih vještina, MovNat treningom se pokušava zaokružiti sve ono što je nekada obuhvatalo život naših praistorijskih predaka. Na ovaj trening se možete odlučiti i ako ste već trenirali džiju džicu, trčanje, bilo koje borilačke vještine. Ovaj trening je takođe odličan dodatak bilo kom drugom sportu ili fizičkoj aktivnosti, koju upražnjavate. Uz to vrlo je zanimljivo.

Kako preći na MovNat?

vezbe u sumi1

Iako je kod nas tek kros fit zaživio sigurni smo da ćete pronaći istomišljenike sa kojima možete osnovati klub ili se jednostavno organizovati i nekoliko sati dnevno (ili sedmično) provoditi radeći pomenute vježbe (vještine) u šumi. Možete čak udruženim snagama napraviti u šumi neku “bazu”, mjesto za vježbanje. Kada pronađete ljude, koji su spremni na tako nešto, imaju početnu snagu i želju, sve ostalo je lako.

Pogledajte i video kako to MovNat izgleda:

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar