Menu 

Proleće je vreme kad treba da pretresemo, obnovimo, očistimo i resetujemo sve segmente našeg života. Evo šta treba da uradite kad u pogledu vaših fizičkih aktivnosti.

Kuću ste sredili, prošli ste kroz kratki program detoksikacije, osećate se poletnije i zdravije. Sad je vreme da se pozabavite vašim vežbanjem i tu uvedete neke promene. Nabavite novu opremu, pojačajte intenzitet vežbanja i krenite žustrije sa toplijim danima. Mi vam naravno donosimo nekoliko jednostavnih i korisnih saveta.

Kupite nove patike za trčanje. Nemojte da se ustručavate da uložite novac u nove, kvalitetne patike za trčanje jer one stare i iznošene mogu povećati rizik od povreda. Patike bi trebalo da menjate svakih 12 meseci ukoliko nedeljno pretrčite ili prehodate otprilike 16 kilometara. Ako nedeljno pređete 24 kilometra, obuću bi trebalo da menjate svakih osam meseci, a ako spadate među naprednije „džogere“ i trčite 32 kilometra nedeljno nove patike bi trebalo da kupujete svakih šest meseci, a oni koji nedeljno pretrče i do 50 kilometara trebalo bi da obuću menjaju svaka četiri meseca.

dizanje utega

Nabavite kvalitetan pedometar. Nemojte biti škrtica i kupite pedometar malo bolje kvalitete jer su istraživanja pokazala da jeftine spravice ovakvog tipa u ¾ slučajeva nisu precizne, a većina njih ne broji korake tačno.

Dižite teže tegove. Postavite sebi novi prolećni izazov i dižite teže tegove od onih laganih koje ste do sad dizali. Eksperti kažu da naše telo ima neverovatnu sposobnost brzog prilagođavanja pa ako povremeno na povećavate težinu tegova s veremnom ćete doći u stanje mirovanja kada vežbanje više neće davati nove rezultate. Dižite težinu koja vam ne otežava pokret i ne izaziva bol, ali testirajte granice izdržljivosti.

Ne pijte vodu samo kad ste žedni.Popijte 1 – 1, 7 decilitara vode na svakih 15 minuta tokom vežbanja. Znojenje čak i malih delova tela može uporopastiti vežbu tako što će vam srce ubrzano kucati i osećaćete se umorno i iscrpljeno. Zato morate nadomestiti izgubljenu tečnost.

žena trči

Više nije uvek bolje – zapamtite. Fokusirajte se na kvalitet ne samo na dužinu trajanja vežbanja. Umesto da trčite ili vozite biciklo sat vremena istom brzinom bolja opcija je da dva minuta trčite lagano, dva minuta ubrzate pa 30 sekundi sprintate. Na taj način za samo pola sata vežbe sagorićete jednak broj kalorija kao u prvom slučaju.

Zamenite stare pamučne majice za vežbanje. Iako više volimo pamučnu garderobu kad je u pitanju vežbanje uvek birajte majice od sintetičkih materijala osmišljene isključivo za vežbanje jer će telo držati suvim i hladnim tokom vežbanja za razliku od pamuka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar