Menu 

Ako niste neko ko redovno vežba treba dobro razmilite kakve sve rizike donosi neakativni način života i ako ništa barem krenite u šetnje. Stručnjaci kažu da je za zdravlje dovoljno najmanje 150 minuta šetnje nedeljno, u proseku 22 minuta dnevno. To, priznaćete, nije mnogo.

Mi vam donosimo i nekoliko saveta kako da vašu šetnju intenzivirate i učinite je još efikasnijom vežbom, ali i kako da što više uživate.

Šetajte napolju. Ako u blizini mesta na kom živite ima puno prirode i zelenila obavezno to iskoristite i šetajte napolju. Zaboravite na teretane šetnju u zatvorenom na traci ili u gradskoj gužvi. Šetnja u prirodi vas pdstiče da se još više aktivirate, a i manje ste izloženi štetnim gasovima.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Uključite ruke. Jedno itraživanje je pokazalo da je šetnja u kojoj su ruke pravilno uključene u stvari najekonomičnija šetnja. Ako vam ruke budu mirne tokom šetnje giubićete čak 12 odsto manje energije, a ako ih njišete u skladu sa nogama trošite 26 odsto više energije.

Šetajte ujutro. Neki stručnjaci tvrde da je šetnja u ranim jutranjim časovima jedna vrsta leka, poboljšaće vam spavanje i pod kontrolom će držati lučenje hormona. Ako ujutro podstaknete produkciju hormona koji utiču na budnost sigurno ćete lakše pregurati radni dan. Probajte, ustanite nešto ranije i prošetajte pre posla.

Šetajte u društvu. Ovo je sjsjna prilika za dobro i kvalitetno druženje, ali i za vežbu. Istraživanja su pokazala da redovne šetnje u grupi utiču na povišen krvni pritisak, visok holesterol i ubrzan rad srca. S druge strane ljudi koji često šetaju u društvu su pozitivniji i boljeg raspoloženja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar