Menu 

Ma koliko spadali među one ljudi koje više vole leto, kupanje i sunce morate priznati da zima ima zaista mnogo svojih čari. Jedna od njih je sigurno klizanje. Evo zašto bi ove godine trebalo da naučite klizati.

Klizanje je veoma zabavna aktivnost koja nam može biti sjajna telesna vežba od koje naš organizam ima višestruke koristi.

Fitnes beneficije klizanja

dreamstime_s_22642942

Klizanje je sjajno za zglobove jer ima veoma slab uticaj, a poboljšava ravnotežu i koordinaciju pokreta. Tokom klizanja koristimo male mišiće stabilnosti koje obično ne koristimo u svakodnevnim aktivnostima, a nalaze se oko kukova, kolena i članaka. Jačanje tih malih mišića pomoći će vam kod obavljanja nekih drugih aktivnosti kao što su trčanje, skijanje ili joga.

Klizanje će vam pomoći i da oblikujete veće mišiće u nogama i zadnjici. Zapitajte se, da li ste ikad videli profesionalnog klizača sa opuštenom stražnjicom?

Broj kalorija koje ćete sagoriti tokom klizanja zavisi od brzine kojom se krećete. Žena u proseku težine 70 kg za vreme sporog klizanja (14 km/h) sagoriće oko 387 kalorija za sat vremena, dok će ukoliko ubrza tempo skinuti i do 633 kalorije.

Najčešće povrede koje vam se mogu desiti tokom klizanja su one zglobova i glave ukoliko padnete unatraške i udarite od led. Ako kližete ukočeno i ravnotežu održavate tako što ruke gurate prema nazad, ako izgubite ravnotežu sigurno ćete završiti na stražnjici. Potrebno je da lagano savijete kolena i nagnete se malo prema napred, tako ćete lakše održavati ravnotežu i imati veću kontrolu.

dreamstime_s_33371587

Šta obući za klizanje

Obucite se toplo i slojevito bez obzira da li kližete napolju ili u zatvorenom prostoru, a preporučuje se da klizaljke radije kupite nego da ih iznajmljujete ili posuđujete jer će vaša noga imati veću stabilnost u novim klizaljkama nego u onima koje je već neko nosio. Ako spadate među početnike možda bi bilo dobro da tokom klizanja nosite i kacigu.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar