Menu 

Kaže se da ako još uvek možete uraditi most ne trebate da brinete za fleksibilnost i pokretljivost. Kako je vežba most odlična za vaše zdravlje vreme je da joj ukažete poverenje.

U gimnastici, rvanju i jogi ova vežba je poprilično popularna i posvećuje joj se potrebna pažnja, ali u drugim vežbama i sportovima, na žalost je zanemarena. Reč je o vežbi našeg detinjstva, koja ne samo da nas čini snažnijima, fleksibilnijima, već se smatra da vam može pomoći da zatrudnite i da porastete.

Razmislite još jednom o tome koliko je dobra vežba most i uvrstite je u svoj fitnes režim bar dva puta sedmično. Most sam po sebi nije jedna vežba. Kada se podignete u most možete raditi još par vežbi – podizati naizmenično noge i ruke, glavu, spuštati se na laktove, pa ponovo podizati, … Deo toga možete pogledati i u videu koji vam donosimo.

vežba most

Lečenje uz pomoć mosta

Danas većina ljudi provodi veći deo svog radnog dana sedeći. Veliki deo njih sedi za računarom 8 do 10 sati dnevno. To je zaista previše i dovodi često do bolova u donjem delu leđa. Vežba most “otvara” kičmu i na neki način ublažava posledice sati provedenih u sedenju. Ako ovu vežbu radite samo par puta sedmično zagarantovano ćete imati manje bolova u donjem delu leđa. A uz to, jačate i sama leđa, držanje, mišiće kičme. Manje će biti i šanse za ukočenost i bolove u leđima, pa i povrede prilikom vežbanja.

Sve je to zato što postajete fleksibilniji. Ova vežba je jedna od najboljih za istezanje i to ne samo kičme, već i ramena i kukova. Ako se plašite da niste dovoljno felksibilni, posle zagrejavanja probajte sa niskim mostom (samo na laktovima), pa se posle podignite na ruke i napravite pun most.

vežba mostMišići i pluća

Ovom vežbom, naravno, fokusarni ste na leđne mišiće, ali s obzirom na samu pozu pokrećete sve mišiće u telu – oni su uključeni svi da podrže most, oni predstavljaju stubove, koji ga drže. Tako ih zagrejavate, jačate i uključujete, oživljavate.

Pravljenjem mosta otvarate vaša prsa i omogućen je veći dotok vazduha u pluća. Ojačaćete i ovaj organ sa vežbom most, kao što ni jedna druga vežba ne može. Samo ne zaboravite da duboko dišete dok ste u ovoj pozi.

I, da li ćete se prisetiti ove tako korisne dečije vežbe?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Vavi's Cakes and Cupcakes

    Vezbam, da budem spremna za svoj 50ti rodjendan :)

Napišite komentar