Menu 

U narednih mesec dana ćete sigurno napraviti mnogo pita i keksića koji podrazumevaju upotrebu prhkog testa koje je poprilično delikatno za pripremu. Da vam se testo prilikom pečenja ne bi skupilo potrebno je da pratite naše savete.

Koliko vam se puta desilo da odlučite praviti prhko testo sami od početka do kraja, potrudite se, date si vremena i ono se na kraju prilikom pečenja skupi? Da vam se to više nikad ne bi desilo potrebno je da pratite naše savete.

Oprezno dodavajte vodu. Sigurno ste u mnogo recepata za prhko testo primetili onaj deo gde piše da po potrebi dodate malo vode ako je testo previše suvo. Sa tim dodavanjem vode treba da budete veoma oprezni jer to može uticati na skupljanje testa. Voda tokom pečanja isparava i upravo to izaziva da se testo skupi. Ako pravilno budete mesili testo i pažljivo izmerili sastojke mala je verovatnoća da će vam voda biti potrebna, a ako mislite da treba neka to budu zaista minimalne količine.

Ne preterujte sa mešenjem testa. Ako testo previše izrađujete može doći do prevelikog razvoja glutena koji je sjajan za dizana ali ne za prhka testa. Gluten će testo učiniti lakšim za rukovanje, ali će skupiti koru tokom pečenja.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ostavite testo da odmara najmanje sat pre pečenja. Ovo je još jedan način da sprečite stvaranje previše glutena. Nakon što ste testo umesili potrebno je da odmara. U nekim recetima piše da je pola sata dovoljno, ali mi vam preporučujemo da testo ostavite najmanje sat ako želite da bude savršeno.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dobro ohladite testo. Ako pečete testo u kome se nalazi omekašao puter, doći će do brzog topljenja putera, dok će se hladni puter topiti postepeno i zato je neophodno da pre pečenja koru za pitu ili keksiće dobro ohladite u frižideru ili zamrzivaču da bi zadržalo svoju formu.

Pecite testo na visokim temperaturama. Visoka temperatura na kojoj se peče testo pomaže pri održavanju forme testa koja će se zadržati do kraja pečenja. Pecite testo prvo na višim temperaturama 200-210C pa nastavite na nešto nižim. Ako pečete praznu koru svega 10-15 minuta na visokoj temperaturi će biti dovoljno, a ako pečete pitu sa nadevom onda će vam biti potrebno nešto duže vreme.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Hleb ste sigurno navikli peći isključivo u tepsiji, ali mi vam donosimo posebnu pripremu hleba u tavi sa fenomenalnim umakom od spanaća.