Menu 

Vreme je kada se uveliko pripremaju sva ona ukusna čuda zimnice, a mi vam danas donosimo nekoliko saveta u poslednji čas kao i koje to voće i povrće obavezno treba da iskoristite za zimnicu.

Svaka domaćica ima svoje male trikove kad je u pitanju priprema zimnice koje je uglavnom naučila od svojih baka i majki. Iako se većina upravo tih saveta pridržava i verno prati, sigurni smo da vam neće biti na odmet ni ovi koje smo mi za vas pronašli.

Šta treba da znate o zimnici

  • Kiseljenje i čuvanje povrća za zimu podrazumeva namakanje namirnica u mešavine vode, sirćeta, soli i začina koji tokom cele zime čuvaju svežinu važih namirnica. Veoma je važno da se zimnica priprema u veoma čistom okruženju i da se koristi sterilno posuđe i pribor.
  • U poslednje vreme veoma je popularno “brzo kiseljenje” tokom kojeg se koriste iste namirnice kao i kod standardne zimnice, ali razlika je u tome što se zimnica mora čuvati u frižideru i vek trajanja joj je dosta kraći. Prednost “brzog kiseljenja” jeste što možete eksperimentisati sa ukusima i odmah isprobavati vaše kreacije bez čekanja.
  • Tokom pripreme zimnice pokušajte eksperimentisati i neke standardne namirnice zamenite malkice drugačijima. Za početak umesto običnog belog šećera koristite melasu, smeđi šećer ili med koji će automatski uticati na ukus standardne zimnice. Isto tako možete koristiti aromatizovano sirće ili ulje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-preserve-jar-jam-tomatoes-capers-image14783129

Namirnice koje morate iskoristiti

Neke od ovih namirnice ste sigurno koristili kao zimnicu, a neke će vam, sigurni smo, biti potpuni novitet, ali ih obavezno probajte.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-preserved-green-beans-image20520868

Zeleni čeri paradajz. Ako uzgajate čeri paradajz onda obavezno pre nego sazrije i pocrveni naberite nekoliko teglica zelenog za zimnicu. Ovaj paradajz je zbog hrskave teksture savršen za kiseljenje, a u teglice možete staviti i nekoliko ljutih papričica.

Rotkvice. Ovo hrskavo povrće je naprosto savršeno za kiseljenje, a možete ga pripremiti za tren oka. Pročitajte naš recept za “Ukiseljene rotkvice”. Savršeno će pasati kao začin uz hamburger ili sendvič.

Kukuruz. Slatki ukus kukuruza savršeno se slaže sa kiselošću sirćeta i zato ga obavezno pokušajte ukiseliti. Pre kiseljenja klipove kukuruza skuvajte i skinite zrna sa klipova. Za savršeno izbalansiran ukus, vašem rastvoru za kiseljenje kukuruza dodajte i nekoliko čili papričica.

Mahune. Verovali ili ne i pasulj možete kiseliti, a to možete učiniti sa otopinom koju obično koristite za kiseljenje krastavaca. Beli luk i mirođija će se sa pasuljem savršeno slagati.

Crveni luk obavezno kiselite sa crvenim vinskim sirćetom čiji se ukusi savršeno upotpunjuju, a ne zaboravite ni malo šećera za savršen balans ukusa.

Sviđa nam se
Autor
Brzi saveti za pripremanje zimnice
Datum
Ime
Zimnica - poslednji saveti
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar