Menu 

Koliko puta vam se desilo da umesto tečne gletke glazure od čokolade dobijete ni malo privlačnu smesu punu grudvica koju je jednostavno nemoguće razmazati? Pre nego još jednom odlučite da je jedino rešenje bacanje glazure u smeće pročitajte naše savete koji će vam pomoći da spasite glazuru.

Čak i profesionalni kuvari i poslastičari tvrde da je topljenje čokolade komplikovan proces i samo jedan pogrešan korak može doneti i pogrešne rezultate. Čokolada je veoma osetljiva na visoke temperature i zato se preporučuje da se čokolada topi na pari ili na veoma niskim temperaturama. Tamna čokolada nikada ne bi trebalo da dostigne temperaturu višu od 48C, a mlečna i ble čokolada ne bi trebalo da prelaze preko 45C.

Ako slučajno pregrijete čokoladu dobićete grudvastu smesu koja nikkao nije lepa na oko.

Kako spasiti stvar

4415540341_cbe8ee221d_o

Ako primetite grudvice prvo ša treba da uradite jeste da brže-bolje ohladite čokoladu jer što duže ostane topla to ćete je teže spasiti. Sklonite čokoladu sa izvora topline i odmah je pretresite u hladnu i čistu posudu. Isto tako dodajte nekoliko komadića hladne čokolade i mešajte jer će se na taj način otopljena čokolada brže ohladiti. Uglavnom, nipošto nemojte dodavati hladnu vodu ili led, jer ćete u tom slučaju upropastiti glazuru u potpunosti.

Prostisnite čokoladu kroz sito. Nakon što ste čokoladu ohladili protisnite je kroz gusto metalno sito da se rešite grudvica. Možete dodati i nekoliko kašika ulja tako da što lakše protisnete čokoladu. Nakon toga promešajte pa ponovite postupak.

Koristite štapni mikser. Ako hlađenje i pasiranje nije pomoglo, pokušajte razbiti grudb+vice štapnim mikserom.

6662343795_44f6cd9375_z

Kako da otopite čokoladu bez grudvica

U slučaju pripreme glazure bolje sprečiti nego lečiti je poslovica kojom treba da se vodite, a grudvice se sigurno neće stvoriti ako budete sledili naše savete.

  • Naseckajte čokoladu. Uvek pre nego krenete a topljenjem, obavezno naseckajte čokoladu.
  • Izbegavajte kontakt sa vodom. Čak i jedn amala kapljica vode može napraviti problem i zato budite oprezni.
  • Koristite male, vatrostalne posude. U ovom slučaju najbolje će odraditi posao staklene vatrostalne posude jer one ne zadržavaju toplinu.
  • Za mešanje koristite metalnu kašiku ili spatulu. Nikada ne koristite drvenu varjaču za mešanje glazure jer se u drvenim kašikama može sakriti vlaga, a u njih se obično uvlače i mirisi od ostalih jela što takođe može upropastiti glazuru.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar