Menu 

Bosiljak je začinska biljka koju obično vezujemo za jela koja potiču iz Italije. Paradajz sosevi za razne testenine su jednostavno nezamislivi bez ove biljčice, a glavni je sastojak i pesta, umaka po kome je Italija poznata u celom svetu.

Mi vam danas otkrivamo nekoliko sjajnih ideja kako da iskoristite bosiljak, a da nije pesto.

Čaj od bosiljka. Ako vam je nestalo biljnog čaja i imate samo bosiljak iskoristite ga da napravite ukusan i zdrav čaj. Iseckajte sveži bosiljak, zalijte ga ključalom vodom i ostavite da stoji, procedite i pijte. Čaj možete zasladiti sa malo meda. Ovaj čaj je posebno koristan pre spavanja, jer miris bosiljka dokazano opušta.

4752889119_3f9c472745_z

Instant začinske kockice. Jednostavan način da začinite svoja jela na poseban način jeste da naseckate bosiljak, stavite ga u posudice za led, zalijete maslinovim uljem i zaledite. Na taj način će vam bosiljak duže trajati.

Napravite tonik za nervozan stomak. Bosiljak je veoma bogat antiupalni komponentama koje se zovu eugenoli, a glavno im je svojstvo da prirodnim putem otklone nervozu iz stomaka. Jednostavno izgnječite listove svežeg bosiljka i dodajte ih u čašu hladne vode.

Zamena za salatu. Ako nemate listove sveže zelene salate za sendvi, kao dobra zamena poslužiće listovi svežeg bosiljka.

Za tretiranje uboda inskeata. S toplijim vremenom obično dolaze i bubice i insekti koje nikako ne volimo, a ubode istih tih bubica ćete ublažiti ako ubod istrljate bosiljkom, a ujedno žvaćete sveži listić ove biljke.

24886362_e407268a62_z

Lek protiv glavobolje. Uznemiren stomak nije jedina boljka koju možete lečiti bosiljkom, nekim ljudima on pomaže kod jakih glavobolja. Pripremite nekoliko šolja svežih listova bosiljka i sipajte ih veliku posudu pa zalijte vrućeom (ne kipućom) vodom pa se naparavajte.

Lek protiv kašlja. Amiši u Marici vekovima koriste bosiljak kao prirodni lek protiv kašlja, a sve što treba da uradite jeste da žvaćete sveži list bosiljka svaki put kad osetite napad kašlja ili da napravite čaj koji će imati jednako umirujuće delovanje.

Pored svega navedenog bosiljak možete koristiti i kao sjajn dodatak u raznim koktelima koje treba da isprobavate ovoga leta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar