Menu 

Sušene mahunarke među koje spadaju pasulj, leblebija, sočivo i grašak bi trebalo da budu sastavni deo svake ostave. Mahunarke su prilično korisne, bogate su nutrijenatima, ukusne su i prilično povoljne. Donosimo vam savete kako sve možete pripremati ove divne namirnice.

Sušene mahunarke u vašoj špajzi mogu stajati zaista mesecima, a kao što sigurno znate od njih se na prvom mestu mogu pripremati raznovrsne čorbe što posne, što mrsne.  Svi mi imamo svoje načine kako pripremamo pasulj, a mi vam još jednom otkrivamo sve opcije.

Brzo namakanje. Ako ste u žurbi, a nemate pretis lonac onda se poslužite tehnikom brzog namakanja. Dobro operite pasulj, stavite u šerpu i prelijte sa vodom, stavite na šporet i ostavite da prokuva i kuva jedan minut, nakon toga iskuljučite šporet i ostavite da se tako namače sat vremena pa počnite sa pripremom. NA ovaj način pasulj će se puno brže skuvati.

6184147486_0de1c5a050_z

Kuvanje na šporetu. Sve domaćice znaju da je za kuvanje dobrog pasulja potrebno da se on što duže krčka i da treba biti strpljiv. Pauslj koji ste namočili ranije u vodi iscedite i sipajte u šerpu u kojoj će se kuvati. Prelijte vodom tako da voda prekriva pasulj oko 2,5 cm, dodajte lovorov list, naseckanu šargarepu, čenove belog luka, crveni luk, suvo meso i stavite na šporet da proključa, nakon toga smanjite i ostavite da sasvim lagano krčka. So dodavate kad je pasulj skoro kuvan.

Priprema u rerni. Ovo je nešto manje konvencionalna metoda, ali sigurno je najlakša. Uključite rernu da se greje na 150C, a pasulj stavite u šerpu sa vatrostalnim ručakama, posolite, pobiberite i zalijte vodom, stavite da proključa na šporetu pa stavite u rernu na 75 minuta. Izvadite iz rerne i dovršite sa začinima na šporetu.

U pretis loncu. Ovo je sigurno najbrži način pripreme pasulja jer u pretis loncu pasulj može biti gotov za manje od sat vremena. Namočite oko 450 g pasulja preko noći, ujutro ga sipajte u lonac, dodajte začine i korenasto povrće te osam šolja vode. Sipajte i jednu kašiku ulja pa kuvajte prema uputstvu za lonac.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar