Menu 

Sezona je tikava, a među mnogobrojnim vrstama svakako se izdvaja ona muskatna koje se u kulinarstvu najčešće koristi. Saznajte više o njenim lekovitim svojstvima i načinima na koje možete da je koristite.

Tikve su veoma ekonomične i više nego kosrisne namirnice. Njihova namena u kulinarstvu je veoma široka, a ni malo ne zaostaju niti lekovita svojstva. Vrsta tikve koja se zbog svoje specifične arome svakako najviše koristi je muskatna tikva, a ovaj tekt posvećujemo upravo njoj.

dreamstime_s_33176762

Lekovita svojstva

Samo jedna šolja muskatne tikve sadrži neverovatnih 145 odsto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.

Muskatna tikva je veoma siromašna mastima, ali zato sadrži zdrave omega 3 masti koje se inače u povrću retko pronalaze. Pored svega toga veoma dobro utiče na zdrav balans šećera u krvi i brani organizam od gripa i prehlade zbog kompleksa vitamina B i vitamina C koje sadrži.

Obavezno je uvrstite na svoj jelovnik za vreme sezone, a mi vam dajemo nekoliko smernica.

dreamstime_s_26214919

U kulinarstvu

Najjednostavniji način da pripremite muskatnu tikvu jeste da je prerežete po pola i stavite u rernu zagrejanu na 160C, na sat vremena. Nakon toga mesnati deo izvadite kašikom i upotrebite za pire, pite, supe…

Tikvu isto tako možete oguliti od kore i iseći je na kocke i staviti u rernu da se peče pa ćete dobiti ukusni “pomfrit” od tikve. A, ako vam kora ne smeta slobodno je ostavite jer je potpuno jestiva i veoma bogata vlaknima.

Zanimljivi predlozi

dreamstime_s_32748363

Kockice muskatne tikve možete dodati u mnoga jela, a najbolje se slažu sa čorbama, supama, testeninom, rižom… Jednostavno propržite u rerni kockice tikve da budu hrskave i neka one budu onaj poslednji dodir na vašim jesenjim jelima.

Pošto je veoma dekorativna, tikva vam može poslužiti i kao tanjir da u njoj gostima poslužite supu ili servirate prilog. Veoma dekorativan i originalan predlog, morate priznati.

Pošto je muskatna tikva veoma kremaste teksture ukoliko ispasirate njen mesnati deo možete ga upotrebiti umesto zaprške za soseve, čorbe, krem supe. Verujte nam na reč da će vaše jelo na ovaj način biti ne samo zdravije već i mnogo ukusnije. Obavezno probajte neke od naših predloga.

Sviđa nam se
Autor
Lekovita svojstva i saveti za pripremu muskatne tikve
Datum
Ime
Kako pravilno pripremati muskatnu tikvu
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar