Menu 

Mleko od semenki, poput suncokreta ili susama je vrlo ukusno, podseća na šejkove sa vanilom, a uz to je vrlo zdravo. Zaista ga je lako napraviti.

Pored toga što je odlično za one, koji ne podnose dobro laktozu, zdrava je zamena za mleko. Naravno, vi se ne morate odreći zdravih mlečnih napitaka, ali uvek je dobro probati nešto novo, zdravo.

Suncokret

Semenke suncokreta su odlične za one koji žele da smršaju, jer podstiču probavu, bogate su folatima, vrlo važnim nutrijentom za žene. Sa njima dobijate i antioksidante, vitamin E, selen i mnoge važne elemente za sprečavanje srčanih bolesti, raka i oštećenja ćelija.

Za mleko vam je potrebno: 1 šolja sirovog semena suncokreta, 3 šolje filtrirane vode, 1 – 2 kašike meda (ili nekog drugog prirodnog zaslađivača) i 1 kašičica cimeta i ekstrakta vanile. (Način pripreme pročitajte na kraju teksta).

Susam

Bogat je kalcijumom, magnezijumom, cinkom, željezom, B1, fosforom, … Semenke susama su, zaista, jedinstvene. Pravi su borci protiv holesterola, mogu sniziti krvni pritisak, ali i zaštiti jetru. Dobro je da ih konzumirate (čiste semenke ili ovo mleko) ukoliko imate migrene osteoporozu, teške simptome menopauze i PMS-a.

Da bi ste napravili mleko od semenki susama pripremite: 1 šolju sirovih semenki susama, 3 šolje filtrirane vode, 1 – 2 kašike meda (možete upotrebiti i izmiksane datule).

Chia semenke

Ove semenke su iz društva “menta biljaka” i pune su vlakana, proteina, hranjivih ulja, antioksidanata i kalcijuma. Odlične su za opšte zdravlje i odličan su izvor zdravih masti – imaju čak 34 odsto čisti omega 3 masnih kiselina.

Mleko pravite gotovo sa istim sastojcima kao i za suncokret i susam, ali lepše ih je obogatiti drugim ukusima.

Pripremite: 4 kašike chia semenki, 2 kašike sirovih oraha ili badema, 2 kašike sirovih semenki susama, 2 kašike meda, 1kašičica ekstrakta vanile i 5 šolji vode.

Priprema (za sva tri recepta):

Natopite semenke preko noći u vodi i ujutro procedite i ocedite semenke. Stavite ih u blender sa filtriranom vodom, medom i ostalim sastojcima. Sve dobro izmiksajte i procedite smesu kroz gazu. Dobijeno mleko čuvajte u teglicama u frižideru. Mogu da traju tek nekoliko dana, a potrebno ga je promućkati pre upotrebe.

Pogledajte i uputstva u tekstovima Kako da kokosovo brašno pretvorite u kokosovo mleko i kremu? i Lekovito mleko od kurkume.

Recept
Ime Recepta
Mleko od semenki
Objavljen
Vreme Pripreme
Rangirano
3.5 Based on 55 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Stanislav Panić

    Moja sestra pravi od soje, prosa i sl, od sojinog mleka pravi odličan sir. Za više o ovome i ekonomskim i zdravstvenim prednostima ovakvog pravljenja mleka i sira, možete se dodatno edukovati na ovom mestu: https://www.facebook.com/pages/Klub-Zdravlja-Pirot/227930550706762?fref=ts

Napišite komentar