Menu 

Većina nas kuvati nauči od mama i baka koje sigurno imaju svoja pravila kad je kuvanje u pitanju. Mi vam otkrivamo nekoliko najvećih kulinarskih mitova u koja treba da prestanete verovati još danas.

Baš kao i u svim ostalim segmentima života i u kuvanju postoji mnogo navika, mitova i besmislenih saveta koje slepo pratimo jer su nas tako naučile naše majke i bake. Iako se većina našeg života sastoji od robovanja navikama, pokušajte da se rešite bar onih u kulinarstvu. Pročitajte koji su najčešći kulinarski mitovi u koje veruju domaćice širom sveta.

pasta2

Ispiranje testenine hladnoom vodom. Mnogi savetuju ispiranje testenine vodom jer veruju da se tako ispira višak skroba. Ono što je loše u ovom savetu jeste činjenica da voda čini testeninu klizavom i teže će se povezati sa umakom. Za bolji ukus nipošto ne ispirajte testeninu, tempirajte vreme kuvanja tako da je odmah iz vode u kojoj se kuvala ubacite u pripremljen umak.

Dodavanje ulja u testeninu za vreme kuvanja. Ovaj trik nema apsolutno nikavog smiasla, jer ulje koje sipate u vodu, ispliva na površinu i gotovo da nema nikakvog dodaira sa testeninom. S druge strane ulje takođe testeninu čini masnom i glatkom, i neće se povezati sa umakom na najbolji način.

Ako dodate šećer u previše slano jelo, popravićete ukus. To je apsolutna zabluda, ukus soli će se jednako osetiti, samo ćete pored dobiti i slatku notu. Ako vam je supa, čorba ili umak previše slan samo ubacite jedan krompir koji će upiti višak soli. Taj krompir nikako nije dobar za konzumaciju.

Pečenje mesa na tavi da svi sokovi ostanu unutra. Ovo je trik kojim se služe i najslavniji svetski kuvari, ali pored toga da meso zapečete na tavi, za sočnost je puno važnije da nakon pečenja meso ostavite da odmori 10-15 minuta zamotano u foliju pre nego ga režete.

avokado

Koštica avokada sprečava oksidaciju. Ako ste napravili pire od avokada, koštica koju ste stavili u pire neće vam pomoći da ne potamni. Svetliji će ostati samo deo koji dodiruje samu košticu, a to vam ništa ne znači. Da avokado ne bi potamneo dodajte sok limuna ili limete i sve zamotajte u plastičnu foliju, čvrsto da ne dolazi vazduh.
Koji su kulinarski mitovi koje ste vi razotkrili?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar