Menu 

Orašasti plodovi su među omiljenim zdravim grickalicama, ali možete ih pretvoriti u sasvim nova jela, koja će vas iznenaditi i ukusom i mogućnostima primene.

Srećom, bademi, orasi, lešnici i drugi orašasti plodovi su popularizovani kao zdravi izvori masti i u trgovinama ih nude u raznim kobinacijama, pa i sa grožđicama. Ako vam je dosadilo da ih samo grickate, evo šta još od njih moćete napraviti.

Kandirani plodovi

Bademe, orahe, kikiriki, lešnike možete kandirati, uvaljati u otopljene karamele ili čokoladu, posuti kokosovim brašnom i ostaviti da se stvrdnu. Tako ćete dobiti nove i vrlo ukusne slatkiše za čas posla.

orašasti plodoviMleko

Mleko možete napraviti od bilo kojih orašastih plodova. Obično se koriste bademi, jer je mleko divnog ukusa i vrlo korisno u kulinarstvu. Preko noći u vodi potopite 1 šolju badema. Ujutro odbacite vodu, a bademe stavite u blender i dodajte 4 šolje vode. Miksajte dok se bademi ne pretvore u prah i sjedine sa vodom praveći mleko. Procedite kroz gustu gazu, a dobijeno mleko koristite u receptima umesto običnog kravljeg ili kozijeg.

Umesto brašna

U mnogim receptima, posebno za pripremu slastica, možete upotrebiti brašno orašastih plodova umesto običnog pšeničnog. Brašno pravite tako što u blenderu sameljete u prah bademe, orahe i sl. Najjednostavnije je da to brašno upotrebite za tart ili za pravljenje kore za američku pitu. Treba vam: 2 šolje brašna orašastih plodova, ½ kašičice soli, 1 šolja (ili manje) kokosovog ulja i ½ šolje vode (ili više, po potrebi).

orašasti plodovi

Pomešajte brašno i so, pa umešajte ulje. Vodu dodavajte po malo mešajući konstantno dok ne dobijete gustu smesu. Možete je odmah upotrebiti za pripremu pite ili držati par dana u frižideru do upotrebe.

Puter

orašasti plodovi

Na sličan način kao i brašno, pravite i puter. Brašno dobijete čim se orašasti plodovi pretvore u prah, a da biste dobili puter potrebno je da mnogo duže miskate plodove u blenderu. Potrebno je nekih 15-tak minuta. Dobijenom puteru možete dodati malo vanile, cimeta, suvog voća ili čokolade u prahu.

Sviđa nam se
Autor
Orašasti plodovi u novoj ulozi
Datum
Ime
Puter, brašno i mleko od orašastih plodova
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar