Menu 

Stavljanje svežih namirnica u frižider je navika, jer svi mi mislimo da će one tamo ostati duže sveže, ali to je prilično pogrešan princip. Problem nastaje kada je frižider pretrpan, posebno ako u njemu držite veće količine voća i povrća. Naš savet vam je da očistite ladicu za voće i povrće i da neke namirnice radije čuvate na sobnoj temperaturi.

Za razliku od limuna koji će sve sokove bolje sačuvati u frižideru, neki proizvodi će imati puno bolji ukus ako ih čuvate na sobnoj temperaturi. Hladna temperatura nekim namirnicama može promeniti teksturu i ukus, a ovo su namirnica koje nikako ne bi trebalo držati u frižideru.

Zimska tikva. Bundeve i tikve nikako ne treba stavljati u frižider, što zbog toga jer zauzimaju puno prostora, ali i ukus će im se drastično promeniti tokom boravka u frižideru.  Tikvu bi trebalo čuvati na mračnom mestu i pazite da oko nje ne budu neke druge namirnice, jer brže strune ako je u dodiru sa ostalim povrćem.

8234049872_d989dd2443_z

Crveni luk. Stručnjaci kažu da bi crveni luk trebalo čuvati na nešto hladnijem mestu u kuhinji, ali nikako u frižideru i što dalje od prozora. Luk bez ikakvih problema može nedelju dana stajati na radnom stolu, samo mu povremeno promenite mesto.

Krompir. Hladna temperatura u frižideru uzrokuje diskoloraciju i promenu ukusa kod ove namirnice. Krompir bi trebalo čuvati daleko od sunčeve svetlosti. Stavite ga u neku korpu u hladniji i tamniji deo kuhinje.

Đumbir. Mnogi će vam ljudi savetovati da đumbir čuvate u frižideru, ali to nije dobra opcija jer se na hladnoći brzo osuši i sva vlakna izađu napolje. Čak i đumbir koji ste načeli čuvajte na radnom stolu u kuhinji, samo pazite da ne bude okrenut direktno ka sunčevoj svetlosti. S druge strane đumbir kojem ste ogulili koru, onda ga zamotajte u kuhinjski ubrus i spremite u frižider.

Beli luk. Takođe ga možete čuvati na radnom stolu, jedino što mu se desiti u tom slučaju jeste da proklija, ali klice sigurno nisu štetne. Ako ga čuvate u frižideru može postati gorči.

Sveže začinsko bilje. Ruzmarin je jedini izuzetak u ovom pravilu, ali u principu, sveže začinsko bilje poput bosiljka će puno duže ostati sveže ako ga čuvate na osunčanom mestu pored prozora i toda su stabljike potopljene u vodu, baš kao cveće.

16014574470_03bd46af01_z

Banane. Ovo ste sigurno već znali, ali banane iz frižidera jednostavno nikako nisu dobra opcija. Kora će u tom slučaju veoma brzo postati crna i skupiće se usled niskih temperatura koje im jednostavno ne odgovaraju.

Postoji još jedna namirnica oko koje se vode debate da li bi trebalo da se čuva u frižideru ili ne, a to je sigurno već pretpostavljate, paradajz. Neki tvrde da bi ga trebalo čuvati u posudama na sobnoj temperaturi, dok drugi smatraju da će duže ostati svež u frižideru. Ono što vam mi predlažemo da uradite jeste da isprobate obe vrste čuvanja i sami procenite šta je bolje. Naš lični doživlja je da paradajz nakon nekog vremena u frižideru izgubi slatkoću i ukus, ali možda je samo do nas.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar