Menu 

Paprike su namirnica koja je trenutno na vrhuncu sezone. Ukusne su, mogu se pripremati na mnoštvo različitih načina i što je najvažnije prepune su vitamina i minerala koji su nam potrebni da bi bili zdravi.

Sve vrste paprika su veoma bogat izvor vitamina C, A, kalijuma, folne kiseline i vlakana, a sadrže jako malo kalorija. Dolaze u raznim oblicima i bojama, a svaka od njih je veoma zdrava. Najbolje ih je jesti u svežem obliku, ali zamrznute, konzervisane i sušene će takođe dobro doći.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kad su u pitanju boje, crvene paprike su najbogatije vitaminima jer su najduže bile na lozi i upijale najviše sunca, zelene paprike se beru nešto ranije, pre nego postanu žute ili crvene i zato one verovatno imaju najmanje nutrijenata, posebno beta karotena i vitamina C.

Priprema paprika

Kad je u pitanju kulinarstvo, paprike su veoma zahvalna namirnica, možete ih pripremati na hiljadu različitih načina, možete ih kuvati ili jesti sirove. Sirove paprike možete naseckati i dodati u hladne umake, povrtne ili salate sa testeninom.

Pečene paprike su sigurno jedan od omiljenih načina pripreme, a krajnje je jednostavno. Operite i osušite paprike pa ih stavite da se peku na roštilju ili u rerni dok korica ne postane gotovo crna. Nakon toga ih tople stavite u plastičnu kesu da se potpare. Izvadite ih iz kese, ogulite kožicu, očistite ih od semenki pa zalijte vašim omiljenim dresingom. Mi volimo da to bude što jednostavnije pa preporučujemo preliv samo od soli, bibera, maslinovog ulja, malo octa i belog luka.

paprike4

Paprike naravno možete i puniti, povrćem ili mesom, staviti ih da se peku u rerni ili da se kuvaju u divnom paradajz umaku. Možete ih dinstati sa lukom, za mesne soseve, supe ili čorbice, zaista su korisne i obavezno ih koristite u što većim količinama bar dok sezona traje. Pogledajte recept za “Punjene ljute paprike”.

paprike3

Paprike za mršavljenje

U ljutim paprikama se nalazi supstanca koja se naziva kapsaicin za koju je dokazano kako suzbija apetiti i ubrzava metabolizam, a to su dve ključne stavke kad je mršavljenje u pitanju. Ipak treba da znate da ljute papričice nisu čarobni štapić koji će skinuti višak kilograma već vam samo mogu pomoći da oni odu brže.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar