Menu 

Krompir je od davnina sinonim za utešnu hranu, pa je tako čuvena Opra Vinfri jednom izjavila da je njena vizija raja veliki pečeni krompir i neko s kim će ga moći podeliti. Saznajte zašto bi pečeni krompir često trebalo da se nađe na vašem jelovniku.

Krompir spada među one skromne i pomalo potcenjene namirnice i uglavnom se zbog skroba ubraja u jela koja bi trebalo izbegavati. O tome smo već pisali u članku “Skromni krompir i njegova lekovita svojstva”. Ipak, krompir pečen u rerni je jedan od najboljih priloga koje možete pripremiti za ručak i to ne samo zbog ukusa već i zbog zdravstvenih beneficija koje sadrži.

Pečeni krompir je namirnica koja je u samom vrhu kad je u pitanju količina kalijuma koju sadrži. Stručnjaci tvrde da je za svakog čoveka preporučena dnevna doza kalijuma koju treba da unese 4,700 miligrama. To je zato što kalijum neutrališe prevelik unos natrijuma i pod kontrolom drži krvni pritisak. A, sad sledi fenomenalna informacija: 200 g pečenog krompira sadrži neverovatnih 1000 mg kalijuma i to je samo jedan od razloga zašto bi trebalo da ga jedemo bez suzdržavanja.

dreamstime_s_18928335

Ukoliko krompiru ne skidamo koru on takođe spada u namirnice bogate dijetalnim vlaknima jer kora samo jednog pečenog krompira sadrži 12 odsto preporučene doze vlakana za žene i 8 odsto za muškarce.

Vlakna su kao što svi znamo veoma važna za očuvanje probave i bolju apsorpciju nutrijenata. Pečeni krompir sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, što je sjajno, jer rastvorljiva vlakna kontrolišu nivo holesterola dok nerstvorljiva olakšavaju prolazak otpada kroz vaš sistem. Jedino što treba da pazite da ga ne zatrpavate masnim i kaloričnim dodacima.

Krompir se nepravedno svrstava u kaloričnu hranu,  a istina je da jedan krompir srednje veličine sadrži oko 170 kalorija. Čak i kroz veliki krompir ne unesemo više od 300 kalorija ali pored kalorija dobijamo i 28 odsto preporučene dnevne doze vlakana.

Imajte na umu da nije problem u krompiru kao namirnici već u načinu pripreme i dodacima koje koristimo.

dreamstime_s_34941627

Pecite ga u rerni ili foliji sa korom umesto da ga pržite u dubokom ulju, a umesto da ga začinite puterom, kiselom pavlakom ili topljenim sirom, koristite so, biber i maslinovo ulje.

Otkrijte i koje su to “Tri jednostavne metode za savršeno pečen krompir u ljusci”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar