Menu 

Vanila je zasigurno začin koji se najčešće koristi kad je u pitanju priprema kolača, krema i ostalih poslastica. Mahune vanile spadaju među najskuplje namirnice na svetu i to s razlogom. Pored toga što su veoma ukusne, mahune vanile su i veoma zdrave.

Mahune vanile su ako niste znali plodovi tropske vrste orhideje. Još su ih drevne Maje upotrebljavale u čokoladnim napicima vekovima pre nego su Španci došli u Meksiko 1520. godine. Rastu uglavnom u tropskim šumama Centralne Amerike, a ostatak sveta sa ovom popularnom biljkom upoznali su španski istraživači.

Da bi biljka vanile narasla potrebno joj je drvo podrške, uz koje će rasti u visinu, a na zreloj lozi se pojave cvtovi koji se otvaraju za jedan dan i bivaju oprašeni od strane posebne vrste pčele i kolibrija. Danas se ova biljka oprašuje i veštački pa tako postoje velike plantaže vanile na Madagaskaru, u Indoneziji, Indiji, Portoriku…

Mahune vanile se beru dok nisu u potpunosti zrele, kad poprime žućkastu boju i dostignu veličinu od 12,5 – 20 centimetara. Nakon toga se kratko blanširaju u kipućoj vodi, cede se i suše nedeljama dok ne dobiju prepoznatljivu tamnu boju.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-vanilla-stick-orchid-image19781260

Lekovita svojstva vanile

Iako je koristimo isključivo u kulinarstvu vanila poseduje i određena lekovita svojstva.

Drevne Maje su verovale da mahune vanile imaju afrodizijačka svojstva i koristili su ih u te svrhe, ali nauka modernog doba to nikada nije potvrdila. Ono što je sigurno jeste da mahune vanile sadrže tragove vitamina B kompleksa kao što su nijacin, tijamin, riboflavin i vitamin B6. Ovi vitamini potpomažu sintezu enzima, pospešuju funkcije centralnog nervnog sistema i poboljšavaju probavu.

Tu su i tragovi minerala kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, mangana, gvožđa i cinka. Kalijum je veoma važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti, kontroliše krvni pritisak i otkucaje srca. Mangan i bakar pospešuju stvaranje enzima antioksidanata, a gvožđe je od esencijalnog značaja za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-homemade-vanilla-white-brown-sugar-glass-jar-vanilla-sticks-image30239940

Kupovina i čuvanje

Mahune vanile su u bolje snabdevenim prodavnicama dostupne tokom cele godine, a mogu se nabaviti i ekstrakti kao i aromatizovani šećer. Obično se pakuju u malim staklenim epruvetama, a mogu stajati 3-4 godine. Da biste sami aromatizovali šećer jednostavno stavite mahunu vanile u teglu sa šećerom i ostavite da stoji 3-4 nedelje.
Sigurni smo da ćete biti oduševljeni aromom i da ćete uvideti kako se ne može porediti sa vailin šećerom koji obično kupujemo i koristimo. Kad jednom probate pravu aromu vanile, više nikada se nećete vratiti na staro.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Postoji jedna izreka koja kaže da je sve ono što je zdravo ujedno i ružnog ukusa, a tome u prilog govori i činjenica da ajurvedska medicina za zdravlje preporučuju gorke namirnice za koje smatra...