Menu 

Teško da i jedna domaćica, profesionalni kuvar ili strastveni foodie može zamisliti ručak bez takozvanog „kralja začina“, a to je crni biber. Danas vam otkrivamo sve što ste hteli da znate o ovim crnim sitnim zrnima koja našim jelima daju posebnu čar.

Crni biber poreklo vodi iz drevnih šuma Južne Indije zvanih Kerala, odakle se na našu veliku sreću proširio na ostatak sveta.

Botanički, biber pripada porodici biljaka latinskog naziva piperaceae, a poznat je i pod nazivom piper nigrum. Biber je biljka puzavica, čijoj lozi je da bi se razvijala i rasla potrebno drvo podrške.

šareni biber

Na tržištu danas možemo pronaći nekoliko vrsta bibera, a sve su one plod iste biljke ubrane u različitom stadijumu sazrevanja i procesuirani na različite načine. Generalno, zrna bibera se beru kad su napola zrela i tek što nisu poprimila crvenu boju. Nakon toga se ostavljaju da se suše na suncu nakon čega poprimaju svoj karakteristični smežurani oblik i crnu boju.

Zeleni biber se bere dok zrna još nisu zrela, bela zrna nastaju nakon što se zrela zrna potope u slanu otopinu nakon čega im spadne vanjski omotač i ostane samo belo jezgro.

Jak, pikantan ukus crnog bibera dolazi iz ulja koja isparavaju, a jedno od njih je i piperin. Ako biber predugo ostane na vazduhu, ova ulja isparavaju i on gubi svoju karakterističnu aromu.

Lekovita svojstva bibera

Crni biber sadrži impresivnu listu hemijskih jedinjenja biljnog porekla za koje je poznato da preventivno deluju na određene bolesti i pospešuju opšte zdravlje. Biber se od davnina koristi kao antiupalno sredsvo isto kao i sredstvo protiv nadimanja i nadutosti.

Pored piperina koji smo već spomenuli, biber sadrži mnoge supstance koje pozitivno utiču na rad creva i povećavaju sekreciju gastro intestinalnih enzima što jednostavno znači bolju probavu. Piperin je odličan jer pospešuje apsorpciju selenijuma, vitamina B kompleksa, beta karotena kao i ostalih nutrijenata iz hrane.

U biberu se nalazi i poprilična koncentracija minerala kao što je kalijum, kalcijum,cink, mangan, gvožđe i magnezijum. Pored svega navedenog tu su i antioksidanti vitamini A i C kao i antioksidanti polifenoli kriptoksantin, zea ksantin i likopen. Sve ove komponente poznate su da pomažu organizmu u neutralisanju slobodnih radikala i štite od mnogih bolesti i kancerogenih obolenja.

Upotreba u medicinske svrhe

Biber se u terapeutske svrhe koristi dugo vremena posebno kad su u pitanju kvarenje zuba i oticanje desni zbog svojih antiseptičkih svojstava.

U davna vremena, biber se koristio i protiv nadimanja i lošeg varenja, ali njegova upotreba u modernoj medicini za ove probleme nije zabeležena.

Kupovina i čuvanje

Crni biber je dostupan tokom čitave godine, a uvek se preporučuje kupovina bibera u zrnu umesto mlevenog  jer u tim mešavinama obično ima dodanih pikantnih praškova za pojačavanje ukusa.

Ukoliko se čuva na sobnoj temperaturi, biber može da traje mnogo godina. U frižideru može da se čuva otprilike mesec dana, a mleveni biber čuvajte isključivo u frižideru u hermetički zatvorenim teglicama.

dreamstime_s_16921789

Upotreba u kulinarstvu

Crni biber je pored soli sigurno najviše korišten začin u mnogim kuhinjama širom sveta. Koristi se uglavnom u slanim jelima, iako postoji nekoliko izuzetaka kada se male količine dodaju i u deserte. Obično se sveže mleveni crni biber na jelo stavlja netom pre posluživanja da bi njegova kakrakteristična aroma došla do izražaja.

Možete ga upotrebljavati u:

  • Marinadama za piletinu, ribu i meso zajedno sa ostalim začinima.
  • Jedan je od nezaobilaznih začina za kari kao i za pripremu bliskoistočnih jela od riže.
  • Supe, čorbe, sosevi i zimnica su bez njega nezamislivi.

U Indiji i Pakistanu sveže mleveni biber se meša sa solju i tu mešavinu često možete naći na stolovima restorana ovih zemalja.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar