Menu 

Cveće nije samo ukras i lep znak pažnje. Korištenje latica cveća u ishrani je tradicija duga hiljadama godina. Na Bliskom istoku i Persiji su se u  mnogim jelima koristile latice narandžinog i ružinog cveta.

Kod nas je cveće u kulinarstvu još uvek novitet, ali ovaj trend počinje polako da dolazi i kod nas pa ga sve više možemo naći u nekim salatama.

Prije nego počnete eksperimentisati sa laticama cveća, morate znati da nije svo cveće jestivo.

Idite na sigurno i probajte ono koje se u kulinarstvu koristi već dugo.

Dragoljub je veoma lep i ukusan cvet. Njegovi listovi su puni vitamin C i jačaju imunitet. Cvetovi su blagog ukusa i sjajno se slažu sa kozjim sirom ili u salatama.

Borač ili krastavac biljka, ima divne plave cvetove i veoma je dekorativn, ali i ukusna. Uglavnom se koristi kao začin za salatu, a ukusa je slinočog krastavcu. Slaže se i uz supe i soseve. Olakšava simptome prehlade.

[one_half]Nikako ne eksperimentišite sa cvećem, na svoju ruku, posavetujte se stručnjacima, jer neke biljke mogu da naštete vašem zdravlju[/one_half]

Ljubičica, je divnog ukusa, možete da je koristite u salatama.

Latice karanfila su bile deo sastojka poznatog francuskog likera Chartreuse, čiji se recept držao u tajnosti.

Sok od ružinih latica i ružina vodica i kod nas su uobičajeni, a maslačak kao namirnica spominjao se još u Starom zavetu.

Cveće pozitivno deluje na raspoloženje, retko kome buket cveće neće izmamiz+ti makar mali osmeh, međutim mnogi koji se bave alternativnom medicinom tvrde da cveće ima i lekovite osobine.

Cvet ruže pomaže radu jetre i creva, neven ublažava menstrualne bolove, potočarka ima antivirusne i antibakterijske osobine dok valerijana ima umirujuće.

Pre upotrebe cveća u ishrani, latice dobro isperite i potopite na par minuta u slanoj hladnoj vodi.

Kako god odlučite koristiti latice cveća, radite to s pažnjom.

This slideshow requires JavaScript.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar