Menu 

Iako je Božić praznik koji ima zasigurno najviše običaja ni doček Nove godine ne zaostaje previše. Donosimo vam neke od najneobičnijih novogodišnjih običaja sa svih strana sveta.

Pazite li vi da za doček nove godine imate nešto crveno, da u ponoć poljubite prvo osobu suprotnog pola i zamislite želju? Sve su to sujevjerni običaji koji se praktikuju širom sveta ne bi li nam nova godina bila srećnija i berićetnija. Ako za doček Nove godine planirate putovati u inostranstvo bilo bi dobro da se upoznate sa nekim od neobičnih novogodišnjih običaja.

dreamstime_s_31641960

U Južnoj Americi za doček se pazi na boju donjeg veša u kome ćete dočakti novu godinu. Ako priželjkujete ljubav donji veš bi trebalo da bude crvene boje, a ukoliko želite više novca, veruje se da ćete ga dobiti ukoliko novu godinu dočekate u donjem vešu žute boje.

U mnogim zemljama širom sveta postoji uverenje da će nam godina biti srećnija ako u ponoć preduzmemo određene korake. Filipinci, na primer novu godinu dočekuju u garderobi na tačkice i jedu hranu isključivo okruglog oblika verujući da će na taj način obezbediti uspešnu godinu. U Španiji s druge strane se tačno u ponoć guta 12 zrna grožđa za svaki otkucaj sata.

U pojednim zemljama novogodišnji običaji se vezuju za teranje loših duhova prethodne godine tako da se u novu uđe bez ikakve loše energije. Ova „moć pročišćenja“ se obično upražnjava kroz razne rituale, tako u Škotskoj postoji festival uoči dočeka Nove godine na kome seoski muškarci paradiraju noseći džinovske vatrene lopte zamahujući njima iznad glave. U Panami se na lomači spaljuju portreti poznatih ličnosti i političara, dok je Danska tradicija teranja zlih duhova prošle godine preskakanje stolica tačno u ponoć što simbolično predstavlja skok u novu godinu.

dreamstime_s_19517120

Pored ovih veoma simboličnih postoje i oni potpuno neobjašnjivi običaji.

Jedan od takvih se poštuje u Južnoj Africi,  a podrazumeva bacanje malih kućanskih aparata kroz prozor. U Kolumbiji oni koji priželjkuju godinu punu putovanja, sa koferima u rukama šetaju oko svojih kuća i zgrada.

Koje vi običaje poštujete kad je u pitanju ispraćaj stare i doček nove godine.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar