Menu 

Znamo da ga najviše volite u kolačima i čaju, ali medeni med možete upotrebiti na tako mnogo drugih načina. Oduševljni smo idejama, nadamo se da ćete biti i vi.

Uvek pazite da kupujete med od proverenih proizvođača – lokalno, organski, po mogućnosti. A ako proizvodite med na svom imanju, onda spadate među prave “bogataše”. Evo i zašto – pročitajte koji su to novi načini da upotrebite med.

Domaći kozmetički salon

upotrebite med

By: Peter

Med, malo maslinovog ulja i dobar odabir voćkica i neće vam više trebati industrijski kozmetički proizvodi. Med možete upotrebiti za negu kose, kože, za depilaciju i lečenje posekotina.

Da biste osvežili beživotnu kosu i dali joj zdravi sjaj pomešajte 1 kašičicu meda sa 1 litrom tople vode, pa natopite kosu u toj mešavini posle pranja na nekoliko minuta. Nije potreno da posle ispirete kosu.

Možete ga i dodati u vaš omiljeni šampon ili napraviti masku sa maslinovim uljem. Mešavinu naneste na kosu, ostavite da deluje 20 minuta (umotajte kosu u peškir), pa posle operite kao i obično.

Da biste očistili lice trljate ga sa mešavinom meda i mlake vode i posle se samo umijte. Takođe, da biste se rešili akni, posebno bubuljica samo na njih stavite malo meda i ostavite da deluje 30 minuta. Posle operite, pa ponovite sledeći dan.

Savršenu i negujuću kupku napravićete ako u kadu sa toplom vodom uspete 3 kašike meda i 2 kašike maslinovog ulja (možete dodati i par kapi eteričnog ulja lavande).

Takođe, posekotine i opekotine će brže zarastati ako ih, prethodno očišćene, namažete sa malo meda.

A kako da napravite balzam za usne od meda pročitajte u tekstu – .

Pročitajte i još tekstova kako da iskoristite med za negu kože i kose – , , .

Izbrišite brige

U Indiji med koriste već vekovima da bi se izborili sa nervozom, posebno stomačnom. Možete ga uzeti samog ili uz čaj (kamilica, morač ili lavanda), ali i dodati jutarnjoj porciji pahuljica. Takođe, stomačne probleme možete ublažiti sa pićem napravljenim od jednakih delova meda, jabukovog sirćeta i vode.

Da biste bolje spavali i pobedili nesanicu (posebno ako se često budite noću, nemirni) uzmite pred spavanje 1 kašičicu meda sa malo soli.

Imajte na umu i to da med podiže energiju, jača imunitet i poboljšava cirkulaciju. Kašičica meda ujutro na prazan stomak može biti, ako ga uzimate redovno, pravi spasilac za vreme gripa i prehlada.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar